Huizen afgebrand door bosbrand in zuidwesten van Frankrijk: duizenden mensen geëvacueerd

Door oplaaiende bos- en natuurbranden in het West-Franse departement Gironde zijn bijna twintig huizen afgebrand. Ook ging in korte tijd 6.000 hectare pijnbomen in vlammen op. Inmiddels is het aantal geëvacueerden uit het bosrijke gebied opgelopen tot 6.000. Uit voorzorg is ook een stuk van een belangrijke autoweg in de buurt afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt, zo melden Franse media.

gjsBron: BELGA

Brandweerlieden spreken over een “zeer ongunstige” situatie in het getroffen gebied bij Bordeaux, dat vorige maand al werd geteisterd door een enorme brand in Landiras. Het is niet alleen de droogte, maar ook de wind die de bestrijding moeilijk maakt. De autoriteiten spreken over een dag met een “zeer groot risico”.

Ook elders in Frankrijk moeten bewoners maar ook vakantiegangers weg uit gebieden waar bosbranden woeden. Op een plek tussen Angers en Tours betrof het ongeveer 70 mensen. Ongeveer 3.000 kampeerders en inwoners van dorpen in het zuidelijke departement Aveyron moesten eerder al in het holst van de nacht vluchten.

Ten zuidwesten van Bordeaux is de A63 circa 40 kilometer afgesloten langs beide kanten. Het is een van de twee autosnelwegen die Frankrijk en Spanje verbinden, de andere ligt aan de oostelijke kant van de Pyreneeën.

Vastgoed

Jobs in de regio