Studio Ambacht strijkt op 28 augustus neer in het openlucht Karrenmuseum. Het Koetshuis is pas nog gerenoveerd.  © Elke Lamens

Studio Ambacht in het Karrenmuseum: een dag die beweegt, trappelt, rolt, maakt en experimenteert

Essen -

Het Karrenmuseum opent op zondag 28 augustus Studio Ambacht. een cultuurmarkt met lokale en zelfgemaakte producten en die bol staat van workshops en demonstraties. Een drankje en streepje muziek maken er een ideaal zomers uitje van.

Het afgelopen jaar werd het Koetshuis helemaal gerenoveerd. Daarin staan heel wat oude karren te blinken. Voor één dag bezetten jonge zelfstandigen de ruimte en laten bezoekers de kneepjes van hun ambacht zien. Ze gebruiken daarbij oude technieken om nieuwe dingen te maken of objecten te restaureren, technieken die ook bij het vervaardigen van de diverse rijtuigen aan bod komen.

Jonge zelfstandigen tonen oude ambachten.. © Elke Lamens

In de wagenmakerij zijn dan weer de wagenmaker en zijn beste vriend de smid druk aan het smeden en schaven. Ze voorzien ook enkele houten wielen van een nieuwe metalen wielband.

De wagenmakerij in het Karrenmuseum. © Elke Lamens

Creatieve ateliers

Het open terrein van het openluchtmuseum nodigt dan weer uit voor een gezellig marktje met handgemaakte producten en om te genieten op het zomerterras. Vereniging ‘Het Aangespannen Trekpaard’ demonstreert hoe je een kar inspant en een boom versleept met een ‘mallejan’. Meerijden met paard en kar kan ook en de kleinsten mogen zelf het zadel van een pony bestijgen.

Studio Ambacht is tot slot ook de dag waarop de creatieve ateliers Andwerk, ArtisTiki, Atelier Muns, De Vuursteen, Fonzz en Studio Mus uit Essen en Kalmthout enkele instapworkshops voor kinderen organiseren. Zelf een mooie aquareltekening maken en je kunstwerk met een vilten figuurtje versieren, met puffy paint leren schilderen en erop los boetseren, maar ook proeven van het bewerken van leder of vuur leren maken, het kan allemaal.

Onder meer in Atelier Muns boetseren kinderen met klei. © Karrenmuseum

Voor een plekje in één van de workshops reserveer je ter plaatse en betaal je afhankelijk van de workshop maximaal 5 euro per kind. Kom dus zeker op tijd, want plaatsen zijn beperkt. Kinderen t.e.m. 12 jaar zijn gratis welkom op Studio Ambacht. Volwassenen betalen 4 euro online en 5 euro aan de kassa.

  (ella)

www.karrenmuseum.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio