Misviering op 15 augustus in openlucht aan de Lazernijkapel. © jw

Lazernijkapel is al meer dan vijfhonderd jaar bedevaartsoord

Rumst -

Reeds meer dan vijf eeuwen is de Lazernijkapel een bedevaartsoord. Het weekend van 14 en 15 augustus wordt dit extra in de verf gezet met misvieringen en festiviteiten aan de kapel aan de Lazarusstraat.

De geschiedenis van de Lazernijkapel gaat terug tot het jaar 1460. Pieter Vandercruysse, een Rumstenaar die als officier in dienst was bij Karel De Stoute, werd getroffen door melaatsheid. Hij mocht daardoor niet meer naar zijn gemeenschap terugkeren.

Hij liet daarom zelf een kapel aan de oostkant van de gemeente bouwen ter ere van de Heilige Lazarus, patroonheilige van besmettelijke zieken. Naast het gebouwtje kwamen ook een leprozenhuis en melaatsenhutten. Het werd een lazarusdorp met in 1531 een gemeenschap met 110 melaatsen.

Ver van de naburige dorpen Rumst, Walem en Duffel leefden ze van de akkerbouw. Ze haalden aalmoezen op maar mochten zich enkel verplaatsen met een klepper om aan te geven dat ze besmet waren.

Samen bidden voor genezing. © rr

Misvieringen

De leprozen vormden de broederschap van Rumst en hadden hun jaarlijkse feestdag op de herdenking van Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming op 15 augustus. De bijeenkomst bleef al die jaren zeer vermaard. Na de verplichte misviering was er een openluchtmaaltijd die steeds gevolgd werd door een Breugeliaans feest.

Dit jaar vinden op zondag 14 augustus om 10u in de kapel en op maandag 15 augustus om 11u in openlucht plechtige misvieringen plaats. Die laatste wordt voorgegaan door priester Herman Augustyns waarbij Ann Callens-Janssens en Maarten Willems zorgen voor de vocale en muzikale begeleiding.

Lazernij feest

Naast de jaarlijkse, religieuze herdenking wordt in deze wijk een feestprogramma uitgewerkt. In de naastliggende galerie Lazarus organiseert Kustkring Lazernij een tentoonstelling die tot het weekend daarna doorloopt. Ze staat dit keer in het teken van de vier natuurelementen: aarde, water, vuur en lucht.

Op maandag 15 augustus organiseren de Dijlespurters wielerwedstrijden voor nieuwelingen met start in de Varenstraat om 13u en voor junioren om 15u.  (jw)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio