Lego-bouwers Rob en Sascha. © Jan Van der Perre

Lego bestaat 90 jaar, Antwerpse superfans leggen uit wat er zo leuk aan is: “We hebben er in ons huis een aparte kamer voor”

Antwerpen -

In 1932 begon timmerman Ole Kirk Christiansen met het maken van houten speelgoed. Hij gaf zijn bedrijfje de naam Lego (een samentrekking van de Deense woorden voor ‘speel’ en goed’) en bedacht na de Tweede Wereldoorlog de nu iconische plastic bouwsteentjes. Daar werden er tot dusver meer dan 400 miljard van verkocht, oftewel ongeveer 90 stuks voor elke inwoner van deze planeet. Zo is Lego Groep anno 2022 een van de grootste speelgoedbedrijven ter wereld, met talloze onvoorwaardelijke fans. Ook in Antwerpen zijn heel wat mensen regelmatig met de beroemde blokjes in de weer.

Zo is er Rob Van Remoortere (36) uit de Haringrodewijk. Hij bouwt al jarenlang met zijn echtgenoot Sascha Lego-sets. “Ik speelde er als kind mee, maar moest altijd wachten op mijn verjaardag of Sinterklaas om een nieuwe doos te krijgen. Als volwassene heb ik meer budget en dus meer opties. Al ben ik blij dat ik van vrienden regelmatig een doos cadeau krijg, want Lego is niet goedkoop. Zo zijn we nu bezig aan een set rond de architectuur van Singapore.”

Lego-kamer

Rob en Saschsa hebben een voorliefde voor The Simpsons en Harry Potter. “Met die laatste reeks is het helemaal losgeslagen want we zijn allebei enorme fans van de wizarding world.”

 ©  Jan Van der Perre

Lego-fans kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: mensen die met een stapel blokjes creatief aan de slag gaan en mensen die specifieke sets kopen. “Wij behoren tot die laatste. Het is tijdens de herfst en de winter erg fijn om ’s avonds samen zo’n set te bouwen.” En die wordt achteraf niet afgebroken. “Het geheel is gewoon te mooi. We hebben in ons huis een aparte ruimte, een voormalige bijkeuken, omgetoverd tot een Lego-kamer. Inclusief een vliegende draak en nog veel meer.”

Meer Hogwarts is altijd welkom © Jan Van der Perre

Heeft Rob nog ambities? “De set van Hogwarts hebben we uiteraard al, maar dat is maar de helft van de school van Harry Potter. We hebben zopas gezien dat er een ‘officieus plan’ van de rest van het kasteel werd gemaakt. Het geheel compleet maken, dat zou de ultieme ervaring zijn. Daarvoor zullen we wel moeten freestylen en dus nieuwe, dure blokjes kopen. Maar dat hebben we er graag voor over.”

 © Jan Van der Perre

Dark ages

Tom De Bruyker (55) uit Deurne is de voorzitter van BeLUG, een vereniging die liefhebbers van Lego samenbrengt en onder meer de Brick Mania-beurs in Antwerp Expo organiseert. Daar stellen de bouwers hun kunstwerken voor, waaronder in het verleden exemplaren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Centraal Station. “We willen met onze evenementen niet alleen fans bij elkaar brengen, maar hen ook de kans geven om te tonen waar ze mee bezig zijn.”

Brick Mania in november 2021, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (minus tweede toren) © Patrick De Roo

Brick Mania in november 2021, het Centraal Station. De bouwer is inmiddels bezig aan de rest van de Statiewijk. © Patrick De Roo

Als kind was Tom vaak bezig met Lego-blokjes, maar toen kwamen wat hij de dark ages noemt. “In mijn puberteit kreeg ik nieuwe interesses. Pas veel later, na de geboorte van mijn kind die er later mee begon te spelen, kwam de interesse terug. En toen werden er sets rond Star Wars uitgebracht. Aangezien ik een fan van die filmreeks ben, dook ik weer in de bouwsteentjes. Ik ben trouwens lang niet de enige want de dark ages zijn echt een fenomeen. Lego is een makkelijk werkmiddel met eindeloze mogelijkheden waarin je je verbeelding niet alleen als kind, maar ook als volwassene de vrije loop kan laten.”

Tom De Bruyker is net begonnen aan een Lego-bouwwerk rond de twaalf werken van Hercules © RR

Zo maken Tom en zijn echtgenote Cathy nu stukken rond een Romeins thema. “Denk maar aan een tempel of een scène in een amfitheater. Die zijn vaak vrij groot en stonden al in verschillende musea. Momenteel zijn we bezig met een werk rond de twaalf werken van de Grieks-Romeinse held Hercules.”

Acht miljoen blokjes

De bekendste Lego-bouwer in deze contreien is ongetwijfeld Dirk Denoyelle (57). De cabaretier en stem-imitator stortte zich eind jaren 90 op Lego. Hij specialiseerde zich in bustes van bekende Vlamingen en wereldsterren en kon daar in loop der jaren zijn beroep van maken. In dat verband richtte hij het bedrijf Amazings op, dat workshops en tentoonstellingen organiseert.

Dirk Denoyelle met een paar Lego-werkjes © Dirk Kerstens

Ook Dirk viel ten prooi aan de dark ages. Als kleine jongen was hij een grote fan van Lego, maar pas na de komst van zijn kroost herontdekte hij het gegeven. “Wat later besloot ik om in het kader van een theatershow Willem Vermandere na te bouwen.” Sindsdien is hij niet meer gestopt -de man behoorde jarenlang tot een select kransje van Lego Selected Professionals- en maakt nu onder meer op bestelling ‘koppen’ van iemand in 3D. “Maar omdat dat nogal prijzig is -naast de kostprijs van de blokjes kruipt er voor elke opdracht makkelijk drie weken werk in- doe ik ook goedkopere mozaïeken.” Dat alles wordt door Amazings wereldwijd verkocht (“van Nieuw-Zeeland tot Izegem”) en daarvoor heeft het bedrijf een slordige acht miljoen Lego-blokjes in voorraad. Voor pakweg rosse wenkbrauwen worden er nieuwe bouwstenen besteld.

Hete kolen

Wat maakt Lego bijzonder? “Voor mij is het wat marmer was voor Michelangelo, al wil ik mezelf uiteraard niet met de kunstenaar vergelijken. Ik ben niet zo handig met potlood of penseel, maar met de blokjes kan ik heel aardig uit de voeten. Lego is mijn creatieve uitlaatklep.”

Dirk Denoyelle is afkomstig van Roeselare, maar woont inmiddels al dertig jaar in Antwerpen. “Tegen Antwerpenaren noem ik mezelf een immigrant, aan mijn vrienden in West-Vlaanderen zeg ik dat er als missionaris actief ben”, lacht hij. “Ik woon tegenwoordig in Hoboken, waar zich ook Amazings bevindt. Daar vind je bijna niemand wiens beide ouders -laat staan grootouders- echte Antwerpenaren zijn. En net zoals met Lego vind ik het ook leuk om aan mijn buurt te bouwen. Al is het maar door naar een buurman te wuiven en dag te zeggen. En als iedereen dat dan begint te doen, dan vallen de blokjes als het ware in elkaar.”

Hoe vaak is hij tenslotte al met blote voeten om zo’n berucht pijnlijk Lego-blokje gestapt? “Verrassend genoeg nog nooit. Maar een van onze ‘kunstwerken’ is een bak met transparante gele en rode bouwsteentjes. Mensen kunnen dan hun schoenen uitdoen en als het ware over hete kolen lopen. Kinderen voelen er niks van, maar hoe langer en zwaarder je bent, hoe meer pijn het doet. Heel plezant om te zien”, grinnikt Dirk.

(mibl)

 © Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio