De 2,5 miljoenste passagier, de Antwerpse Anna Roza Holvoet, wordt in de bloemetjes gezet. ©  Dirk Kerstens

Waterbus over Schelde steeds populairder: 2,5 miljoenste passagier in de bloemetjes gezet

Antwerpen -

Steeds meer mensen ontdekken de Waterbus. Terwijl Anna Roza Holvoet dinsdag door minister Lydia Peeters in de bloemetjes werd gezet als de 2,5 miljoenste passagier, gaf uitbater Aqualiner te kennen dat ze de dienst heel graag verder willen uitbreiden met een nieuwe overheidsopdracht.

Jonas van Boxel

In juli noteerde de Waterbus de beste maand sinds de oprichting in 2017: ruim 104.503 mensen gingen aan boord, een aanzienlijke scherpstelling van het vorige maandrecord in augustus vorig jaar, dat lag op 92.000 passagiers. Het ziet er dan ook naar uit dat 2022 een nieuw recordjaar zal worden.

“Eén op drie passagiers neemt bovendien een fiets mee aan boord”, weet Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Dat wil zeggen dat veel Antwerpenaren op een nieuwe manier met mobiliteit bezig zijn.”

De Waterbus ging vijf jaar geleden van start op initiatief van het Antwerpse Havenbedrijf, sinds vorig jaar valt de dienst onder Vlaamse bevoegdheid. Uitbater is het Nederlandse Aqualiner, dat zes schepen inzet en daar vandaag acht haltes langs de Schelde mee bedient. De meest noordelijke afstapsteiger staat in Lillo, in het zuiden is dat in Hemiksem.

Uitbreiding mogelijk

“Ik had vijf jaar geleden nooit durven denken dat de Waterbus hier zo’n succes zou zijn”, zegt Aqualiner-CEO Gerbrand Schutten. “Natuurlijk zaten de omstandigheden in Antwerpen goed: er stonden elke dag veel mensen vast in de auto, met de Waterbus konden we een gat in de markt vullen.”

Gerbrand Schutten, CEO van Aqualiner. ©  Dirk Kerstens

Binnenkort komt een einde aan de overheidsopdracht van Aqualiner. Nog tot 29 augustus kunnen nieuwe kandidaat-exploitanten zich aandienen. Aqualiner zelf, dat in Antwerpen zeventig bemanningsleden en kantoormedewerkers in dienst heeft, hoopt alvast het Waterbusverhaal verder te mogen zetten. “We zijn verliefd geworden op Antwerpen.”

Volgens Schutten heeft de dienst in Antwerpen nog veel potentieel. “We hebben twee nieuwe schepen in aanbouw die op termijn twee kleinere Waterbussen zullen vervangen. En er is bij gemeenten langs de Schelde veel interesse om een halte aan te leggen.”

Een van die mogelijke nieuwe haltes ligt in Burcht, een deelgemeente van Zwijndrecht. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust verduidelijkt wel dat eventuele aanpassingen aan het traject langs de Schelde geen onderdeel zijn van de marktconsultatie die nu loopt.

“Al aan elke halte afgestapt”

De 2,5 miljoenste passagier blijkt een ware Waterbus-superfan. De Antwerpse Anna Roza Holvoet (29), dochter van ex-stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, neemt meermaals per week de Waterbus van het Steenplein naar Hemiksem, om van daaruit naar haar werk in Schelle te gaan. “Het gaat snel vooruit, je kunt erop rekenen en het personeel is vriendelijk”, zegt Anna.

Anna Roza Holvoet kreeg een jaarabonnement cadeau. ©  Dirk Kerstens

Ook in haar vrije tijd springt Anna regelmatig op deze schepen over de Schelde. “Mijn vriend en ik gaan regelmatig fietsen en dan vertrekken we met De Waterbus. Ik ben al aan elke halte afgestapt.”

Naast een boeket en een goodiebag kreeg Anna van minister Peeters een jaarabonnement op de Waterbus cadeau. Zo’n abonnement is 685 euro waard.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio