Mike Malane. ©  Jan Van der Perre

Gangnam style! Antwerpse kunstenaars exposeren in Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel

Antwerpen -

Antwerpse kunst in de straten van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Carole Czopp en Mike Malane exposeren nog tot 31 augustus in het even hippe als blinkende Gangnam-district. “Ik had nooit durven denken dat mijn werk op een dag in Zuid-Korea zou te zien zijn.”

Greg Van Roosbroeck

De kunstwerken zijn onderdeel van de Gangnam Media Art Gallery, georganiseerd door de stad Gangnam en ‘J for the design’, en kunnen op elk moment bekeken worden, zelfs ’s nachts. Dat komt omdat de (bewegende) tekeningen van de twee Antwerpenaars op digitale schermen in de straat worden afgebeeld. Je kunt ernaast lopen of eronderdoor. Het mag regenen, waaien en stormen. Ze blijven onverzettelijk uitgebeeld staan.

 ©  Gangnam City & J for the design

Het werk van Mike Malane (34) en Carole Czopp (49) belandde in Seoel door Jinny Jin, de manager van de Antwerpse kunstgalerie Love2arts. Jin is afkomstig van Seoel en heeft er nog heel wat contacten. Sinds 2006 wisselt ze geregeld projecten uit. Eerder dit jaar liet ze de twee Antwerpenaars weten dat de directeur van de Gangnam Media Art Gallery, mevrouw Jaeran Oh, een wedstrijd organiseerde. De rest is geschiedenis.

“Ik ben enorm trots”, zegt Mike Malane, die veertien kathreftis zag verzonden worden naar Zuid-Korea. Kathreftis zijn met waterverf en Oost-Indische inkt getekende gezichtjes die als een spiegel tegenover elkaar staan – kathreftis betekent spiegel in het Grieks. “Ik heb veel plezier en passie verwerkt in mijn kathreftis, maar ik had nooit durven denken dat ze op een dag in Zuid-Korea zouden te zien zijn.” En Mike moet een beetje lachen. “Zonder er ooit geweest te zijn.”

Mike Malane met een van zijn werken. © Jan Van der Perre

Carole Czopp leukt de Gangnam Media Art Gallery op met tekeningen van Ziebel, een grappig en gevoelig mannetje dat steevast een positieve boodschap uitdraagt. “Voor het coronavirus had ik al eens geëxposeerd in Seoel”, zegt Carole, die in het dagelijkse leven werkt in een woonzorgcentrum in Berchem. “Ziebel was dus al een beetje vertrouwd in Korea. Voor deze wedstrijd heb ik foto’s gestuurd van nieuw werk uit mijn expo in Knokke. Vervolgens is een team twee maanden bezig geweest met het digitaliseren van de tekeningen en ze te laten bewegen.”

Carole Czopp knutselt aan een schilderij met Ziebels. © RR

Voor Mike Malane, die werkt in een kledingwinkel in de Antwerpse Kammenstraat, is het de eerste expo in het buitenland. “Ik had in Antwerpen al wel wat tentoonstellingen en vernissages gedaan, maar dit smaakt naar meer.” Intussen denken ze in Seoel al aan een Ziebel van een meter hoog in polyester. “Die zou in november op een kunstbeurs staan”, zegt Carole. “Veel belangrijker vind ik de positieve boodschap die ik kan uitdragen. Als ik mensen nog maar even zie lachen dankzij Ziebel, dan is mijn missie geslaagd.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio