© ATV

Oliehandelaar sluit vestiging in Antwerpse haven door klimaattransitie en oorlog in Oekraïne: 74 jobs verdwijnen

Antwerpen -

Het Zwitserse bedrijf Gunvor wil tegen eind dit jaar zijn olieopslagplaats in de Antwerpse haven sluiten. 74 mensen verliezen daardoor hun job. Oorzaken zijn de oorlog in Oekraïne en het feit dat de opslag en de verkoop van olie onder druk staat door de wereldwijde energietransitie.

Christof Willocx

Gunvor is een Zwitsers bedrijf dat in 2021 over al zijn wereldwijde vestigingen heen een nettowinst van 726 miljoen dollar (710 miljoen euro) heeft gemaakt. Dat was de hoogste winst voor het bedrijf sinds 2015. Zijn site in Antwerpen, die officieel Gunvor Petroleum Antwerpen heet, slaat in Lillo olie op in vaten. De olie komt met schepen in de Antwerpse haven aan en wordt dan via een installatie naar vaten gepompt. Daar wordt de olie opgeslagen, tot er een schip aankomt dat de olie weer naar een andere plaats vervoert. Maar Gunvor heeft dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad in Antwerpen aangekondigd dat het zijn activiteiten in de Antwerpse haven tegen eind dit jaar stopzet.

“Hoewel we verschillende mogelijkheden zijn blijven onderzoeken om de site operationeel te houden, sluiten geopolitieke en macro-economische gebeurtenissen de economische levensvatbaarheid van de faciliteit op korte en lange termijn uit”, zegt het bedrijf in een officiële persmededeling. Het verwijst daarmee impliciet naar de oorlog in Oekraïne.

“Noch een herstart, noch de ondersteuning van de energietransitie zijn haalbaar, omwille van de kapitaalvereisten die daarmee gepaard gaan”, zegt het bedrijf nog. Vrij vertaald: Gunvor vindt het in Antwerpen economisch onverantwoord om zwaar te investeren in producten die milieuvriendelijker zijn dan olie.

Wie saneert het terrein?

De aankondiging van de sluiting is voor veel werknemers een verrassing. “We zagen dit niet aankomen, want de opslagactiviteiten in de Antwerpse haven lijken goed te draaien”, zegt een werknemer. “Ik vraag me ook af hoe Gunvor vanaf begin volgend jaar zonder personeel kan voortdoen. Is er dan geen volk nodig om de site af te sluiten? En wie gaat het terrein saneren?”

Gunvor wil op die laatste vragen nog niet antwoorden. In de persmededeling zegt het bedrijf wel dat “het in gesprek blijft met andere partijen die de site zouden kunnen overnemen zonder de activiteiten verder te zetten”.

De socialistische vakbond ABVV zegt dat de sluiting van Gunvor in Antwerpen “onaanvaardbaar” is. “Twee jaar geleden heeft Gunvor ook zijn olieraffinaderij in de Antwerpse haven al gesloten. 230 mensen hebben toen hun job verloren”, zegt Levi Sollie, secretaris van ABVV. “In twee jaar tijd worden dus ruim driehonderd families in Antwerpen door een sluiting van Gunvor getroffen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER