Schepen-logopediste-leerkracht en nu ook juf Lise Poelemans samen met collega Isabeau aan de slag in de Wommelgemse Zomerschool. © JAA

Zomerschool trekt Oekraïense kinderen mee in taal- en rekenbad: “Zeventig leerlingen voorbereiden op frisse start in september”

Wommelgem -

Basisschool De Boomgaard is de komende twee weken het decor voor de Wommelgemse Zomerschool. Zeventig kinderen bereiden er zich onder de hoede van leerkrachten en logopedisten spelenderwijs voor op het nieuwe schooljaar. Onder hen ook elf Oekraïense kinderen, die een taalbad krijgen met het oog op een echte integratie in de vier Wommelgemse scholen vanaf september.

Jan Auman

De groep met kinderen van het derde leerjaar buigt zich over een stapel speelkaarten. De cijfers, sommen, breuken en vermenigvuldigingen vliegen door het lokaal. “Dit is niet zomaar een kaartspel, maar een speelse educatief verantwoorde manier om hen te leren rekenen”, licht Lise Poelemans toe. De jonge schepen van Jeugd voor N-VA heeft een hart voor onderwijs. Gedurende het schooljaar genieten de leerlingen van het Xaveriuscollege in Borgerhout haar volle aandacht, maar deze twee vakantieweken offert ze graag op om de kinderen van de lagere scholen in haar eigen gemeente te helpen.

“Leerrijk voor hen, maar ook voor mezelf. Ik kan hier meteen mijn ervaring als logopediste in de strijd gooien. Collega Isabeau Niolay en Benny Vos, een onderwijzer, ontfermen zich mee over deze fijne groep leergierige kinderen van het derde leerjaar. Maar we bouwen voldoende tijd en ruimte in om buiten te spelen en uitstappen te maken”, lijkt Poelemans al helemaal op dreef.

De ‘klas’ van het derde leerjaar met begeleiders Lise, Isabeau en Benny met centraal ook de organiserende schepen van Onderwijs Kelly Joris. © JAA

Gratis

“Met zeventig deelnemers, allemaal jongens en meisjes die in Wommelgem schoollopen, is de interesse nog groter dan vorig jaar”, stelt Kelly Joris (Open Vld) tevreden vast wanneer ze poolshoogte komt nemen. Aan de vooravond van de Wommelgemse Zomerschool liet de schepen van Onderwijs nog gauw een wespennest verwijderen zodat GO!-school De Boomgaard helemaal klaar is om de gebruikelijke rust in deze periode van het jaar te verstoren met een duidelijk doel voor ogen.

“Op een kwalitatieve, speelse manier kinderen, van wie de zorgjuf in juni aangaf dat ze wel een opfrissing kunnen gebruiken, voorbereiden op het maken van dat sprongetje naar een volgend leerjaar”, legt Joris het opzet uit. “Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid biedt de gemeente deze dienstverlening gratis aan. Zo’n twintig juffen en enkele meesters zijn hier twee weken met veel passie in de weer om elk hun groepje intensief te begeleiden en aan te sterken. Heel fijn dat ook collega-schepen Lise zich mee smijt. En de Wommelgemse vereniging Wospo van Cédric Dupon, Eveline de Groof en Britt Van Noten zorgt voor de prima organisatie.

De twee Fleurtjes omringd door hun heel aardige begeleiders van de Wommelgemse Zomerschool. © JAA

Twee pientere Fleurtjes

Onder meer Fleur Mijlemans (9) van ’t Laar en Fleur Voeten (9) van De Boomgaard hebben elkaar hier op de Zomerschool leren kennen en zijn al de beste vriendinnetjes. Ook de pers te woord staan gaat ze goed af.

“Ik ben goed in rekenen, maar zinnen vormen en spellen is dan weer minder mijn ding”, zegt Fleur 1. Bij Fleur 2 is het net andersom. “Maar zelfs na twee dagen hebben we al heel wat opgestoken. En het is ook gewoon plezant. We treffen het met Isabeau, Lise en Benny als onze begeleiders. Het voelt helemaal niet aan alsof de vakantie nu al voorbij is.”

Ook deze Oekraïense kinderen maken graag gebruik van het Wommelgemse aanbod van de Zomerschool © JAA

Oekraïense kinderen

Eenzelfde geluid, in een weliswaar voorlopig nog iets minder helder Nederlands, horen we in de OKAN-klas waar Fatima Bali, Anne-Sophie Winderickx en Yaida Benzerar de volle aandacht hebben voor hun poulains. Ze dompelen elf Oekraïense vluchtelingenkinderen onder in een taalbad Nederlands.

“Het voorbije schooljaar hebben we de kinderen van de zowat honderd Oekraïense vluchtelingen die in Wommelgem verblijven op eigen verzoek samengezet in een apart klasje in de Sint-Johannaschool. Daar komt straks verandering in”, vertelt schepen Kelly Joris. “Het is beter voor hun ontwikkeling dat ze de hele dag Nederlands praten. En dus worden ze vanaf september volgens leeftijd geïntegreerd in de ‘gewone’ klassen van de scholen op ons grondgebied. Dit taalbad, even speels als de leerstof die de andere deelnemers krijgen, zal deze jongens en meisjes alvast een mooie voorsprong geven.”

Meer info over Zomerschool Wommelgem via Info@wospo.be

Ook juf Zoë is erg geliefd in de Zomerschool. © JAA

De schepenen Kelly Joris (Open Vld) en Lise Poelemans (N-VA) werken niet alleen samen in het schepencollege, maar ook in de Wommelgemse Zomerschool. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio