Archiefbeeld ©  Jan Van der Perre

Tinnen soldaatjes ook fysiek verkrijgbaar in geschenk- en parapluwinkel op Groenplaats: “Sinds kort ook een collectie van Belgische leger”

Anderhalf jaar geleden nam Willem Verhaert ontslag als grafisch ontwerper zodat hij zich volledig kon geven voor zijn nieuwe passie: tinnen soldaatjes. “Mijn Zweedse grootvader maakte tinnen soldaatjes in een Zweeds uniform. Op mijn dertiende wist ik al dat ik hiermee verder wou gaan”, vertelde hij eerder aan onze krant.

EmKe

Anderhalf jaar geleden startte Willem Verhaert zijn bedrijf The Tin Soldier. Hij verkoopt sindsdien handgemaakte tinnen soldaatjes aan klanten in zowel het binnen- als buitenland. Ondertussen is hij ook erkend ambachtsman. “Ik maak alles zelf, van figuurontwerp en mallen voor het gieten, tot het schilderen en het maken van klassieke houten verpakkingen, al dan niet gepersonaliseerd”, zegt Verhaert. De interesse is groot bij zowel jong als oud, van enthousiaste verzamelaars tot jongeren die de charme van het verzamelen ontdekken. “Ook militairen en oudgedienden zijn geïnteresseerd in mijn werk”, klinkt het.

LEES OOK. Tinnen soldaatjes van Antwerpenaar veroveren de wereld

Fysieke winkel

Vroeger konden liefhebbers het eindproduct alleen online beschouwen. “Niet iedereen bestelt even graag online en sommige mensen zijn ook gewoon benieuwd naar hoe de soldaatjes en andere figuren eruitzien”, zegt Verhaert. Daarom kun je de creaties nu ook aanschouwen in een bekende geschenk- en parapluwinkel op de Groenplaats, de Parapluwinkel van Pascale en Marc.

Belgian Series 14-18

In het begin bracht hij een kleine collectie uit met onder meer de typische Britse soldaten. Je kent ze wel, die soldaten die je vandaag nog ziet tijdens de aflossing van de wacht aan Buckingham Palace in Londen. Ondertussen is de collectie, wegens succes, aanzienlijk uitgebreid. “Schotten, Pruisen en Waterloofiguren zijn toegevoegd aan de collectie alsook het Belgische leger uit 1914-18”, zegt Verhaert. (Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld ©  Jan Van der Perre

Maar de vraag naar Belgische troepen werd steeds groter. “Sinds vorige maand zijn de eerste figuren uit de ‘Belgian Series 14-18’ beschikbaar. Die collectie bestaat uit linieregimenten, karabiniers en grenadiers. Daar komen binnenkort nog gidsen bij alsook lansiers, wielrijders, een hondenkar en koning Albert I. Op termijn volgen ook nog bereden artillerie en de typische vliegtuigen met dubbele vleugels.”

Meer info vind je hier.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio