Een vlot vertrekt aan De Hut in Herentals voor een tochtje stroomopwaarts richting Kasterlee. Dat is vanaf woensdag de enige strook die nog bevaarbaar is. © Hans Otten

Vaarverbod Kleine Nete breidt uit: “Er zijn nog opties genoeg”

Herentals, Grobbendonk, Kasterlee, Retie -

Het is vanaf woensdag 10 augustus tijdelijk niet toegestaan om met bootjes te varen op de Kleine Nete tussen Herentals en Grobbendonk. Daarmee breidt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) het vaarverbod uit.

Hans Otten

De reden voor het vaarverbod ligt in deze tijden voor de hand: door de aanhoudende droogte en de afwezigheid van regen is het waterpeil te sterk gezakt om nog kajakken, kanoën en drijven met een vlot, boot of supboard toe te laten. De VMM had eerder al een verbod op de Nete ingesteld tussen Retie en de betonnen brug van de straat Netevallei in Kasterlee. Dat verbod breidt nu uit met de strook vanaf Spaans Hof in Herentals tot de watermolen in Grobbendonk.

De maatregel moet vooral de waterecologie beschermen. “Bij lage waterstanden is de kans op de beschadiging van oevers, omwoeling van de bodem en de beschadiging van waardevolle water- en oeverplanten groot”, stelt de VMM. “Bij lage waterstanden is een vaarverbod daarom noodzakelijk om het leven verbonden met de rivierbodem, zoals viseieren, waterplanten en macro-invertebraten te beschermen. Een minimale waterdiepte van 50 centimeter is nodig om schade te vermijden, maar die wordt door de aanhoudende droogte op meerdere locaties op het traject niet gehaald.”

Mooiste routes toe

De prachtige groene omgeving van de Kleine Nete is bijzonder geschikt om vanuit een kajak of kano te verkennen. Daarom zijn er op het Kempense deel met Kempen Kayaks, De Waterral en Ark van Noë verschillende bedrijfjes actief die boten in verschillende vormen en maten verhuren. Maar met de twee stroken waar vanaf woensdag een vaarverbod geldt, zijn net de meest natuurlijke stukken van de rivier voorlopig verboden terrein.

“Het eerste deel van de Nete tussen De Hut en Sport Vlaanderen staat inderdaad heel laag, maar vanaf dat punt gaat het toch weer wat beter”, vertellen de medewerkers van De Waterral, die dinsdagmiddag enkele zoetwatermatrozen te water laten. De voornaamste startplek van De Waterral is aan De Hut in Herentals, voor een afvaart naar Grobbedonk. “Dit zijn inderdaad voorlopig de laatste kajaks en kano’s die naar Grobbendonk vertrekken, een van de mooiste stukken van de Kleine Nete. Maar er zijn nog mogelijkheden genoeg waar je wel nog mag varen.”

Traject Kasterlee-Herentals

Want tussen Kasterlee en Herentals is peddelen nog wel toegestaan. “Dat betekent dat we vanaf morgen (woensdag, red.) nog mensen laten vertrekken in Kasterlee, aan de Ark van Noë en aan Bobbejaanland in Lichtaart. Zij varen dan naar Herentals. Maar we geven mensen ook de kans om in Herentals stroomopwaarts richting Kasterlee te vertrekken, en dan te laten terugkeren. We zijn nu volop bezig om ons materiaal naar die andere vertrekplaatsen te verhuizen.”

Ondanks de hoge temperaturen zoeken dinsdag betrekkelijk weinig mensen verkoeling in een wiebelbootje op het water. “Afgelopen zondag waren al onze 159 boten op het water. Maar we maken de mensen heel duidelijk dat er gevaren zijn. Het wordt héél warm op het water, maar als je aan het eind dan in de Nete wil springen om af te koelen, moet je opletten dat je geen thermische shock krijgt door het grote temperatuurverschil. Niet gewoon springen dus, maar rustig aan en eerst je lijf wat nat maken.”

www.kempenkayaks.be, www.dewaterral.be, www.kano.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners