De veelbesproken sierperelaars in de Lodewijk Weijtenstraat. De kettingzagen liggen voorlopig stil. © JAA

Gemeente legt veelbesproken snoeiwerken stil: “Was hier geen vergunning voor nodig?”

Schoten -

De gemeente heeft de veelbesproken snoeiwerken in Lodewijk Weijtenstraat minstens voorlopig stilgelegd. De bewoners krijgen intussen bijval van boomdeskundige Wim Peeters.

Jan Auman

LEES OOK. Onaangekondigde drastische snoei vlak voor hittegolf in Lodewijk Weijtenstraat: “Onze mooie laanbomen lijken plots totempalen”

Wim Peeters is een autoriteit als het om boomverzorging gaat. De man uit Schoonaarde is lector in z’n vakgebied aan zowel de hogescholen Vives en Odisee en doceert ook aan het opleidingscentrum Inverde.

“Ik ben toch wel verbolgen over de aanpak. Dit is echt niet de goede manier om bomen te beheren. In deze periode van droogte doe je dat niet. Je onttrekt de hele omgeving van zeer nuttige schaduw en koelte. Het is eigenlijk een beetje ‘lachen’ met de bewoners”, is Peeters scherp voor de gemeentelijke groendienst.

“De toegepaste techniek van het kandelaberen, waarbij bijna alle takken worden weggesnoeid, is alleen verantwoord op bepaalde monumentale sites, wanneer de omgeving te weinig ruimte biedt of wanneer boom of wortels zwaar beschadigd werden als gevolg van bijvoorbeeld werken. Dat lijkt me hier allemaal niet het geval te zijn”, aldus de Certifed Veteran Tree Specialist.

Expert en docent boomverzorging Wim Peeters © RR

Kaperverordening

Die stelt zich bovendien luidop de vraag of de gemeente niet in overtreding is met haar eigen kapverordening. “Ik lees duidelijk dat er in Schoten een vergunning nodig is wanneer meer dan 20% van de takken van een boom weggezaagd worden, zoals hier dus. Tenzij ze zichzelf een uitzondering toekent, had de gemeente dus een vergunning moeten hebben en die bovendien vooraf moeten uithangen, wat niet gebeurd is. De bewoners wisten van niks. De Vereniging van Openbaar Groen beschouwt een boom waar 45% van de takken zijn verdwenen trouwens als volledig waardeloos.”

Het schepencollege zit verveeld met de kwestie en heeft de drastische snoei in laten stilleggen in afwachting van intern onderzoek en bespreking op het hoogste niveau van het bestuur. Zowat één derde van alle bomen zijn gesnoeid. Hoe het verder gaat? “Donderdag communiceren we” aldus milieuschepen Walter Brat (N-VA), zelf geen voorstander van de drastische techniek.

Pieter Rubberecht, één van de vele bewoners van de Lodewijk Weijtenstraat die de kat de bel aanbod, heeft de kapverordening opgevraagd bij het lokaal bestuur. Die werd hem nog niet bezorgd. “Als blijkt dat de gemeente zoals iedereen een vergunning nodig had voor deze ingreep, dan was ze in overtreding en moet ze die maar aanvragen. Ik vind dat evident”, aldus de man, die benadrukt niet tegen regulier onderhoud van bomen gekant te zijn. (jaa)

De reeds zeer stevig gesnoeide bomen. Eén derde van de sierperelaars werd gedaan. Afwachten of de rest nog volgt. © JAA

Herman Wouters van de groendienst blijft ervan overtuigd dat de bomen de ingreep zullen overleven en zelfs mooier dan voorheen zullen uitgroeien, zoals op de begraafplaats. © JAA

Vastgoed

Jobs in de regio