De kabouters geven het voorbeeld in de Edegemse beekvallei. © RR

Kabouters starten werken om amfibieënpoel in Edegemse beekvallei te vragen

Edegem -

De problemen door de droogte kunnen ook op een ludieke manier worden aangekaart. In de Edegemse beekvallei zijn kabouters alvast begonnen met een amfibieënpoel uit te graven. Dat zo’n poel er nodig is, blijkt uit de jaarlijkse paddenoverzet.

Filip Spoelders

Het idee om aandacht te vragen voor de kikkers en padden in de omgeving komt van het atelier JR Bot dat workshops rond duurzaamheid organiseert. “We helpen ieder jaar mee met de overzet van de padden maar telkens opnieuw vermindert hun aantal in deze zone. Langs de Boerenlegerstraat wordt veel gebouwd en in de Edegemse beekvallei is het ondanks de opkomende droogte wachten op de aanleg van een poel. Omdat die al zolang is aangekondigd, hebben we besloten om de kabouters het werk te laten doen”, knipogen de initiatiefnemers van JR Bot aan.

Een miniatuurpoel met een knuppelpad in aanleg. © RR

Dit gebied in de Edegemse beekvallei werd in 2018 aangekocht door Natuurpunt met steun van de gemeente. Een jaar later werd naast deze grond op de grens van Edegem en Kontich een klimaatbos met 15.000 bomen en struiken gepland.

“We werken nauw samen met Natuurpunt en ik zal zeker nagaan hoe het met het dossier staat. De mensen van JR Bot mogen me steeds contacteren om dit op te nemen want alle initiatieven rond fauna en flora juichen we toe”, reageert burgemeester Koen Metsu (N-VA), die ook verantwoordelijk is voor de beleidsdomeinen klimaat en dierenwelzijn.

Volgens JR Bot daalt het paddenbestand in deze zone. © RR

Hij verwijst onder andere naar het hemelwaterplan waar de gemeente werk van maakt. “Voor de eerste maal zal Edegem over zo’n plan beschikken. We zetten in op de aanleg van wadi’s, op ontharden en het wegnemen van slib uit de fortvijver. Bij overtredingen tegen verharden treden we streng op.”

Een knuppelpad doorheen de poel werd eveneens aangekondigd. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio