Een beeld uit de editie van 2019. Voor de bezoekers is er op 9 oktober opnieuw gevaar op vallende pompoenen. ©  Mia Uydens

Dringend pompoenschieters gezocht na drie jaar stilte

Kasterlee -

Na een lange noodgedwongen pauze door corona is er op 9 oktober een nieuwe editie van het Belgisch kampioenschap pompoenschieten in Kasterlee. “Maar we zijn nog dringend op zoek naar deelnemers”, zegt organisator Hans Dierckx.

Tom Vets

Het heeft drie jaar geduurd maar op 9 oktober is het eindelijk zover: de volgende uitgave van het Belgische kampioenschap pompoenschieten dient zich aan. De bedoeling is simpel: met een zelfgemaakte katapult worden pompoenen tientallen meters ver in een veld geschoten.

“In 2020 konden we sowieso niks organiseren door corona en ook voor een volgende editie in oktober 2021 zaten er nog enkele coronamaatregelen in de weg”, vertelt organisator Hans Dierckx, die zelf deel uitmaakt van team De Tornado’s. “Bovendien wilden we het risico niet nemen dat we achteraf zouden horen een broeihaard voor corona te zijn geweest. Tenslotte staan er tijdens het evenement enkele duizenden mensen op elkaar gepropt te kijken. Uiteindelijk vonden we het vorig najaar nog te vroeg om het pompoenschieten een comeback te laten maken.”

De Tornado’s bij hun eigen bouwwerk. ©  Mia Uydens

Er zijn al deelnemers voor 9 oktober, maar er worden er nog wat meer gezocht. “Concreet zoeken we dus teams die ook zelf een katapult in elkaar willen knutselen. Dat kan zowel een chiroploeg zijn als mensen die elkaar kennen vanop het werk. Ons evenement is de ideale teambuilding”, weet Hans. “Voor alle duidelijkheid: die katapult hoeft niet een even ingewikkelde constructie te zijn als waarmee wij schieten. Het kan ook veel eenvoudiger. Ooit hadden we mensen die hebben deelgenomen door vier balken aan elkaar te timmeren, en met een watervat van 1000 liter en wat koorden hadden die ook een mooie katapult gemaakt. Zo simpel kan het zijn, en zij raakten ook behoorlijk ver.”

Het pompoenschieten kreeg begin 2021 veel aandacht toen Tom Waes een demonstratie kreeg in Reizen Waes Vlaanderen. “Op die aflevering kwam toen heel veel reactie. Plots leek pompoenschieten een hype. Veel mensen wilden meedoen, maar toen ik hen onlangs contacteerde bleek de interesse toch flink afgenomen. Voor 2023 kunnen we al beschikken over twee sterke kandidaten, van Thomas More en Engie. Die zijn zich al aan het voorbereiden maar voor de editie van oktober is het te vroeg voor hen. We beschikken nu over vijf teams, waarmee het kampioenschap haalbaar is. Maar ik zou liever hebben dat we over tien clubs kunnen beschikken.”

De passage van De tornado’s in Reizen Waes Vlaanderen werd ook twee keer uitgezonden in Nederland. “Dat heeft geen deelnemers opgeleverd, maar we kregen wel reacties van journalisten. Zo wilde een journalist van het weekblad Panorama komen kijken, en er was ook nog een Nederlandse journaliste die werkt voor de Japanse televisie.”

Op televisie was te zien dat De Tornado’s met hun pompoen 450 meter ver konden schieten. “Maar amateurs hoeven absoluut geen schrik te hebben. Je hebt meerdere niveaus en je hoeft absoluut niet zo ver te schieten. Bovendien is er ook altijd een prijs voor de mooiste katapult. Deelnemen is gratis en je krijgt er nog voor 100 euro drankbonnen bovenop. Als organisator zullen we de teams ook altijd helpen als er bepaalde probleempjes zijn.”

www.pompoenschieten.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio