Freya Verschueren (rechts) met opbouwhelpers Birgit (midden) en Wai Lam op het festivalterrein in de Blauwbossen.  © Ronny van den Ackerveken

Antilliaanse Feesten breiden uit naar drie dagen: “We hebben het festivalterrein ook anders ingericht”

Minderhout -

In de Blauwbossen in Minderhout (Hoogstraten) hangt vanaf donderdag drie dagen een tropische sfeer. Niet alleen door de hittegolf, maar vooral door de 38ste editie van de Antilliaanse Feesten. Het festival van de Caraïbische muziek doet zowel in de programmatie als op het terrein een aantal aanpassingen. “De optredens die vroeger op de camping waren, doen we nu in een concerttent.”

Ronny van den Ackerveken

De organisatie had vorig jaar het plan om door de coronabeperkingen een kleinschalige editie te organiseren met de naam Antilliaanse Feesten Piti. Dat bleek niet haalbaar, maar drie jaar na het vorige festival kunnen bezoekers een derde festivaldag beleven.

Dansliefhebbers komen aan hun trekken op het festival. © Jef Matthee

“Op donderdag was er vroeger steeds een concert op de camping”, zegt Freya Verschueren van de Antilliaanse Feesten. “We hebben besloten om die optredens te verplaatsen naar de Joker Stage, het tweede podium. Zo is er een extra festivalavond, die we ook kunnen openstellen voor wie niet op de camping logeert. Er kwamen steeds meer vragen van mensen die net ver wonen en wel graag die campingconcerten wilden bijwonen. De campingconcerten van vrijdag en zaterdag verhuizen eveneens naar de Joker Stage. Daardoor begint het programma die dagen wat vroeger dan de voorbije jaren.”

Foodcorner

Voor de vaste bezoekers wordt het misschien wat wennen, want het terrein is anders opgebouwd. Het hoofdpodium staat nog wel op de vertrouwde plaats.

“Voor Piti vorig jaar hadden we al enkele ideeën om de indeling te veranderen”, legt Freya Verschueren uit. “Het moment was perfect om die nu in de praktijk te brengen. De tent van de Joker Stage heeft een andere vorm en staat nu dichter bij de camping. De foodcorner is verhuisd, met als voordeel dat je van daaruit nog een concert kan volgen. De spiegeltenten en het marktje hebben we iets meer centraal gezet.”

Podiumaankleding

Bij de opbouw van het festival zijn veel helpende handen nodig. Heel wat medewerkers komen er bij via jeugdhuis Cahier in Hoogstraten, waar het festival begin jaren tachtig is ontstaan. Zo ook Wai Lam Kam en Birgit Vanhaute. “We zorgen voor de podiumaankleding”, vertelt Wai Lam. “In plaats van zwarte plastic werken we meer en meer duurzaam. Daarom gebruiken we hout dat een laag vernis krijgt.”

De nieuwe tent van de Joker Stage, die dichter bij de camping staat. © Ronny van den Ackerveken

“We komen al heel wat jaren helpen en doen het nog altijd graag”, vult Birgit aan. “Normaal gezien werk ik op de festivalavonden ook, maar dit jaar voor de eerste keer niet. Na twee coronajaren moet ik kunnen dansen.”

Buitendouches

De editie van 2022 belooft een van de warmste Antilliaanse Feesten te worden. “Op die bijna veertig jaar heeft het festival al heel wat uiteenlopende weertypes gehad, dus we zijn al wat gewoon”, zegt Freya Verschueren. “Als avond- en nachtfestival vermijden we de grootste hitte. Aan de sanitaire ruimtes op het festivalterrein stellen we wel gratis drinkwater ter beschikking. Op de camping zijn er extra buitendouches en doen we de catering in een bos, zodat er schaduw is. De festivaltickets van 2021 zijn dit jaar nog geldig. Op elke festivaldag zijn er nog tickets te koop aan de kassa.”

www.antilliaansefeesten.be

Uit alle hoeken van de wereld komen bezoekers naar het festival. © Jef Matthee

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio