Marc Vermeulen schreef 221 gedichten in de aanloop naar de geboorte van zijn kleindochter Lea. © AF

‘Gedichtenopa’ Marc Vermeulen maakt 221 gedichten tot aan geboorte kleindochter Lea

Turnhout -

Marc Vermeulen hoopt een plaatsje te bemachtigen in het Guinness Book of Records. In de aanloop naar de geboorte van zijn kleindochter Lea schreef de Turnhoutenaar maandenlang iedere dag een gedicht. Die 221 schrijfsels staan gebundeld in het boek ‘Lekkers voor Lea’.

Annelies Frederickx

Marc Vermeulen kan zichzelf gerust de ‘gedichtenopa’ noemen en die naam heeft hij niet gestolen. “In afwachting van de geboorte van mijn kleindochter Lea schreef ik iedere dag een gedicht. Ik wilde iets speciaals doen voor mijn toekomstig kleinkind en omdat ik van een uitdaging hou, zette ik iedere dag iets op papier. Mijn zoon Sander meldde na ongeveer anderhalve maand zwangerschap dat er een kindje op komst was en zo totaliseerde ik 221 gedichten. Ik startte met kleine verzen en gaandeweg werden mijn gedichten groter. De rode draad is de grootte van de foetus. Dankzij een app van mijn schoondochter wist ik week na week met welke vrucht of groente de foetus kon vergeleken worden. Ik startte met een aardbei en eindigde bij de pompoen. Bovendien telde ik zelf via een app af tot de geboorte en ook daar staan verschillende referenties naar in mijn gedichten.”

Marc Vermeulen poseert trots met kleindochter Lea. © RR

De 221 gedichten van Marc Vermeulen zijn gebundeld in het boek ‘Lekkers voor Lea’. “Dankzij de illustraties van Eline Celeste, die verwijzen naar de vruchten of groenten in mijn schrijfsels, is mijn gedichtenbundel een mooi naslagwerk geworden. Ik heb Lekkers voor Lea op twee exemplaren laten drukken, eentje voor mij en eentje voor Lea. Als mens wil je graag een spoor, iets materieels nalaten en dat doe ik met deze bundel. Binnen honderd jaar zal hierover nog gesproken worden in de familie. De kleinkinderen van de kleinkinderen van Lea zullen ooit te horen krijgen hoe dit verhaal is ontstaan.”

Guinness Book

Met zijn 221 gedichten hoopt Marc Vermeulen een plaatsje te bemachtigen in het Guinness Book of Records. “Ik schreef 221 gedichten zonder een dag over te slaan en ik hoop dat niemand ooit beter deed. Ik heb mijn aanvraag alvast ingediend om die erkenning te krijgen, maar daar gaat een lange procedure aan vooraf. Ik moet het eens navragen, maar het zou mij niet verbazen dat ik de eerste Turnhoutenaar ben die in het Guinness Book komt.”

In ‘Lekkers voor Lea’ refereren de gedichten en illustraties naar de grootte van de foetus. © AF

Als Marc Vermeulen effectief een vermelding krijgt van zijn wereldrecord maakt ook kleindochter Lea kans op een plaatsje in het Guinness Book of Records. “Haar andere opa staat al in het Guinness Book vermeld. Hij is een gepensioneerde ingenieur bruggenbouw en beschikt over de grootste verzameling postkaarten met bruggen. Als ook mijn record erkend wordt zou Lea dus misschien wel eens de enige baby ter wereld kunnen zijn met twee Guinness-opa’s.”

Sprookjes

Kleindochter Lea is nu twee maanden oud en Marc Vermeulen heeft alweer een volgend plan klaar. “De kans bestaat dat mijn zoon Sander of zijn tweelingbroer Jasper nog kinderen gaan krijgen en bij een volgende zwangerschap wil ik negen sprookjes schrijven. Een sprookje per maand dus, dat wordt mijn volgende uitdaging.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio