©  IF en FVV

Nederlandse verdachte (25) maand langer in de cel voor schuldig verzuim na verdrinkingsdood van Hakim (53) in Gent

Gent -

De 25-jarige Nederlander die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdrinking van Hakim (53) tijdens de Gentse Feesten, moet een maand langer in de cel blijven. Dat heeft de raadkamer in Gent dinsdag beslist. De man wordt beschuldigd van schuld verzuim bij de feiten.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Nederlandse verdachte (25) aangehouden voor schuldig verzuim, niet voor doodslag na verdrinkingsdood van Hakim (53) in Gent

Hakim Mutyaba (53) werd op zondag 17 juli in het water gegooid aan de Ferdinand Lousbergskaai in Gent. De man kwam niet meer boven water en overleed. Bij het voorval waren twee Nederlandse mannen betrokken, die Hakim had leren kennen op de terugweg van de Gentse Feesten.

Camerabeelden

Zij sloegen daarna op de vlucht, maar werden snel opgepakt in Nederland: een 25-jarige meldde zichzelf bij de politie, een 23-jarige werd een dag later opgepakt. Ze zijn allebei afkomstig uit Goes in Zeeland. De 25-jarige jongeman legde bij de Nederlandse politie volledige verklaringen af.

“Mijn cliënt heeft onmiddellijk open kaart gespeeld over deze tragische feiten”, zegt zijn advocaat Jonathan Bogaerts. “Hij was aanwezig bij de feiten, maar heeft het slachtoffer niet in het water geduwd. Dat blijkt ook uit de camerabeelden.”

Hoger beroep

De man werd vorige week overgebracht naar België en aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van schuld verzuim. In afwachting moest hij in de cel blijven. Dinsdag moest hij voor de Gentse raadkamer verschijnen en die besliste om hem een maand langer in de cel te houden.

De man zijn advocaat vroeg de raadkamer nochtans om zijn cliënt vrij te laten onder voorwaarden. “Wij betreuren deze beslissing van de raadkamer dan ook en zullen daarom hoger beroep aantekenen tegen deze beslissing”, laat advocaat Jonathan Bogaerts weten.

Begrafenis Hakim

De andere verdachte, een 23-jarige stadsgenoot, verzet zich ondertussen nog tegen een uitlevering aan ons land. “Hij verleent wel volledige meewerking ”, zegt zijn advocaat Thomas Gillis. “Hij erkent wel dat hij een rol speelde bij het fatale incident, maar hij wil niet aan België overgeleverd worden.”

De familie van Hakim reisde ondertussen naar zijn thuisland Oeganda om daar de begrafenis te laten plaatsvinden. De 53-jarige werd daar in aanwezigheid van zijn familie, kinderen en vrienden vorige week begraven in zijn thuisland, wat ook zijn laatste wens was.

LEES OOK. Familie van man (53) die dood uit water werd gehaald bij Gentse Feesten: “Een vader van twee in het water gooien? Dat is geen grap”

Vastgoed

Jobs in de regio