Vanaf 13 augustus kan jong en oud weer verdwalen in het maïsdoolhof in Beerzel. © Stichting Kempens Landschap

Openingsweekend van Beerzels maïsdoolhof in zicht: “Het is een vaste waarde geworden”

Beerzel -

Zoek je nog een leuke (na)zomeractiviteit? Dan kan je vanaf zaterdag 13 augustus opnieuw komen verdwalen in het maïsdoolhof van Stichting Kempens Landschap in Beerzel (Putte). Al voor de zevende keer richt de stichting met steun van de gemeente Putte een landbouwveld van zes hectare in de Peredreef in als een labyrint waar je de uitgang van moet zien te vinden. Je kunt er nog tot en met 25 september terecht.

Kristof Van Rompaey

Afgelopen maanden werd er ijverig gewerkt op het landbouwveld in de Peredreef. In mei werd het tweejaarlijkse maïsdoolhof er ingezaaid. “Het doolhof maken is een behoorlijk intensief werkje”, zegt gedeputeerde en co-voorzitter van Kempens Landschap Kathleen Helsen (CD&V). “Een architect ontwerpt eerst het grondplan. Een landmeter zet daarna de gangen op het veld uit met duizenden bamboestokjes. De maïsplantjes in de gangen worden dan handmatig verwijderd en er wordt geregeld onkruid gewied.”

Windmolen

Stichting Kempens Landschap bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Dat het maïsdoolhof ditmaal doet denken aan de vorm van een windmolen, is geen toeval. “De stichting heeft al die jaren de wind in de zeilen”, stelt gedeputeerde en co-voorzitter Jan De Haes (N-VA). “De molen is ook een knipoog naar onze talrijke vrijwilligers die zich continu inzetten voor onze organisatie. Denk maar aan de talrijke molenaars die onze molens doen draaien en malen.”

 © littleplanet.com

De vorige editie van het doolhof klokte in coronajaar 2020 af op zo’n 10.000 bezoekers. “Dat cijfer willen we zeker evenaren”, zegt Puts burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester). “We zijn blij dat het doolhof opnieuw kan plaatsvinden zonder restricties. Het is een plezier om vast te stellen dat het na al die jaren een vaste waarde is geworden. Heel wat bezoekers keren elke editie terug.”

Appel cadeau

Bezoekers van het doolhof krijgen namens BelOrta een appel cadeau. De groente- en fruitcoöperatie die onder meer gevestigd is in Sint-Katelijne-Waver, schenkt het fruit en steunt zo Stichting Kempens landschap. “Het maïsdoolhof zet de land- en tuinbouw telkens op een originele manier in de kijker”, zegt Glenn Philips van BelOrta. “We zetten maar al te graag mee onze schouders onder zulke initiatieven. Onze appels bieden de bezoekers alvast een verfrissing terwijl ze zich een weg naar de uitgang banen.”

In augustus is het doolhof telkens open van 11 tot 18u, met een laatste vertrek om 17u. Op maandag is het gesloten, behalve op 15 augustus. Van 1 tot en met 25 september kan je er enkel in de weekends terecht tussen 13 en 18u. Ook dan vindt het laatste vertrek plaats om 17u. Deelnemen kost 5 euro. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee. (kvro)

www.kempenslandschap.be/nl/evenementen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio