© ATV

Elektrische ezels van Donkey Republic duiken op in Antwerpse regio

Antwerpen -

De eerste oranje, elektrische deelfietsen van Donkey Republic duiken op in het Antwerpse straatbeeld. De volgende weken en maanden zijn ze ook beschikbaar voor de bewoners in de 32 gemeenten van de Antwerpse Vervoerregio. Tegen november zal de laatste van de 1.650 elektrische deelfietsen worden geplaatst in Sint-Niklaas. Het is één van de grootste elektrische deelfietssystemen in Europa.

Sacha Van Wiele

De Antwerpse Vervoerregio bestaat uit 32 gemeenten – van Essen tot Boom en van Beveren tot Malle – en enkele aangrenzende Wase gemeenten. Er wonen ruim 1,1 miljoen mensen. Om de mobiliteit in de regio te verhogen, bouwt het Deense bedrijf Donkey Republic in opdracht van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, een deelfietsensysteem uit met 1.650 elektrische fietsen. Het wordt aangevuld met tweehonderd gewone fietsen. Het uitlenen van deze fietsen gebeurt via een smartphone-app. Een rit van 30 minuten kost 1,80 euro en voor een uur betaalt de gebruiker 2,5 euro.

Koen Kennis, schepen en voorzitter van de Antwerpse vervoerregio, en Erdem Ovacik, CEO van Donkey Republic, rollen de elektrische deelfietsen uit in Antwerpen. © Jan Van der Perre

Met dit netwerk aan elektrische deelfietsen wordt het mogelijk voor mensen om langere afstanden af te leggen. De stad Antwerpen heeft al jaren ervaring met verschillende vormen van deelmobiliteit, zoals de bekende deelfietsjes Velo, maar dat is nog niet zo in de regio.

Burgemeester van Borsbeek Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) kijkt al uit naar de komst van de oranje deelfietsen in zijn gemeente in oktober. Ze zullen op vier plekken in de gemeente staan.

“We wonen in Borsbeek met veel mensen op een kleine oppervlakte”, zegt Van Berckelaer. “Dit zorgt voor een hoge parkeerdruk en straten die verzadigd zijn. Deze deelfietsen bieden een alternatief voor de wagen. Antwerpen ligt op vijf kilometer van ons en Lier op zeven kilometer. Dit zijn afstanden die perfect met zo’n elektrische fiets te overbruggen zijn.”

Schakel

De bewoners van Edegem krijgen in september al de fietsen van Donkey Republic. Daar komen in totaal 59 deelfietsen.

Philippe Muyters. © Jan Van der Perre

“We kregen al veel vragen naar deelfietsen aan het UZ Antwerpen”, zegt Philippe Muyters (N-VA), Edegems schepen van Mobiliteit. “Dit zal dus volgende maand een feit zijn. Deelfietsen zijn een belangrijke schakel in de mobiliteit en als alternatief voor de wagen. Met de wagen naar bijvoorbeeld Antwerpen rijden, is niet meer van deze tijd. Het is met de prijzen van de parkings ook duur. Met de elektrische deelfiets is de afstand eenvoudig te overbruggen en dit zonder bezweet aan te komen.”

www.donkey.bike

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen