©  Brandweer Zone Antwerpen

Antwerpse brandweer vraagt om barbecue of kampvuur uit te stellen door droogte: “Help mee om brand te voorkomen”

Brandweer Zone Antwerpen vraagt met aandrang om voorzichtig te zijn nu het zo droog blijft de komende dagen. “Help mee om brand te voorkomen”, klinkt het. Door de droogte is er in bossen, natuur en parken een zeer hoog brandrisico. Zelfs in tuinen is er meer kans op brand. “Stel je barbecue of kampvuur uit”, zegt woordvoerster Marie De Clercq.

svo

“De waarschuwingscode voor natuurbrand staat momenteel op ‘oranje’. Het is niet uitgesloten dat dit later deze week nog verhoogd wordt tot ‘code rood’”, laat de brandweer weten. Code rood staat voor “extreem droog en acuut brandgevaar in de natuur”.

“Je ziet het ook met eigen ogen: bomen, struiken, hagen en planten zijn verdord. Grasperken verliezen hun groene kleur. Zo’n droge vegetatie vat bij het minste vuur en in combinatie met wat wind verspreidt een brand zich nu gevaarlijk snel”, zegt De Clercq. Daarom geeft de brandweer concrete tips om brand te voorkomen.

“Naast de barbecue uitstellen, kan je ook best geen sigarettenpeuken weggooien. Neem afval en glas mee naar huis. En wanneer je rook of vuur ziet, bel dan onmiddellijk het nummer 112.”

Afwisseling

Ook de brandweer blijft alert tijdens deze periode. Zo wordt er bij grote of simultane branden opgeschaald en zijn er speciale wagens voor een natuurbrand voorzien. “Tijdens de warme dagen is er ook aandacht voor voldoende aflossing van brandweerpersoneel”, zegt De Clercq nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Droogte

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio