©  ISOPIX

DISCUSSIE. Vind jij dat de droogtecommissie extra maatregelen had moeten nemen?

De maatregelen om de droogte te bestrijden, blijven beperkt tot een advies om zeker geen drinkwater te verspillen. Een gemiste kans, vindt professor waterbeheer Patrick Meire (UAntwerpen). Volgens hem is de tijd meer dan rijp voor harde maatregelen zoals een sproeiverbod. “We moeten realistisch zijn: niet iedereen volgt adviezen op. En blijft het droog, dan komen we in de problemen.”

LEES OOK. “We kunnen makkelijk zes miljoen liter water besparen, per dag”: expert had liever wél extra maatregelen tegen droogte gezien

Het is al een hele tijd kurkdroog in ons land en het ziet er niet naar uit dat daar de komende dagen en zelfs weken verandering in komt. Er werd dan ook met argusogen gekeken naar de wekelijkse vergadering van de droogtecommissie. Daar zou bekeken worden of nieuwe maatregelen, zoals een verbod om privézwembaden te vullen en auto’s te wassen, nodig zijn.

Volgens de commissie zijn bijkomende maatregelen op dit moment niet nodig. De enige maatregelen om water te besparen die op dit moment van kracht zijn en blijven, zijn tijdelijke onttrekkingsverboden op alle onbevaarbare waterlopen. “We zijn beter voorbereid tegen de droogte dan een paar jaar geleden. We hebben meer cijfers voorhanden, er is een afwegingskader, een strategisch plan rond de watervoorraad en er worden tal van acties uitgevoerd via de Blue Deal van minister Demir”, vertelt VMM-woordvoerster Katrien Smet.

Professor waterbeheer Patrick Meire van de UAntwerpen had het toch graag anders gezien. “Ja. Het advies moet dwingender”, vindt Meire. “Veel mensen hebben de juiste instelling, maar we moeten realistisch zijn: niet iedereen volgt adviezen op. Een aantal maatregelen had verplicht moeten worden, zoals een sproeiverbod.”

LEES OOK. Geen nieuwe maatregelen om water te besparen ondanks aanhoudende droogte

LEES OOK. Hitte en droogte veroorzaken knijtenplaag: “Je kan hier niet meer ongestoord op een terrasje zitten”

Vind jij dat de droogtecommissie extra maatregelen tegen droogte had moeten nemen?

Vastgoed

Jobs in de regio