De Fly In in 2019 op het vliegveld in Oostmalle.  ©  kma

Zotte pech voor vliegclub: vergunning om Fly In te laten doorgaan komt net een week te laat

Oostmalle -

Brute pech voor de organiserende Aero Para Club der Kempen (APCK) en een teleurstelling voor veel vliegtuigspotters: de Fly In op het vliegveld van Oostmalle die normaal op 20 en 21 augustus gepland was, kan niet doorgaan. De vergunningen raken niet tijdig rond. Jammer, want de laatste editie van 2019 lokte zo’n 35.000 toeschouwers en de APCK verwachtte – afgaande op de reacties dit jaar – nóg meer volk.

Kristin Matthyssen

Vliegtuigspotters in 2019 in Malle. ©  kma

De Aero Para Club der Kempen was helemaal klaar voor de achttiende editie van de Fly In op het vliegveld in Oostmalle na twee jaar afwezigheid door corona. 20 en 21 augustus stonden al aangestipt als hoogdagen in de agenda’s van veel vliegtuigspotters. Alle grote publiekstrekkers zouden komen, van de Fouga Magistra over de Bronco tot Spitfire en de Mustang en de volledige display van de Red Devils, het F-16 formatieteam van Defensie. Met de film Top Gun: Maverick als bioscoophit beloofde het een topeditie te worden. De laatste editie in 2019 – ook in de hitte toen – lokte over de twee dagen al zo’n 35.000 toeschouwers. Aan de reacties te oordelen rekende de organiserende Aero Para Club der Kempen erop om dit record te breken.

De Fly In kan helaas niet doorgaan dit jaar. ©  kma

“Maar we moeten ons evenement uitstellen tot volgende zomer”, zegt voorzitter Pascal Kempenaers met spijt in het hart. “Onze vergunningen zijn niet tijdig in orde geraakt. Onze oude vergunning type Vlarem 2 verviel na twintig jaar. We moesten een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen, maar de aanvraag duurde langer dan verwacht. Allerlei instanties moesten advies verlenen. Door de verkoop van het vliegveld door Defensie aan het Agentschap Natuur en Bos, waar wij overigens een prima samenwerking mee onderhouden, moesten er nog wat wijzigingen gebeuren. Met als gevolg dat we dertig dagen niet mochten vliegen. Vanaf 25 augustus zijn we weer operationeel met een overgangsvergunning, maar dat is nét te laat. Het is zotte pech. De burgemeester van Malle, Sanne Van Looy (N-VA), heeft er nog alles aan gedaan om ons te helpen, maar het we krijgen onze vergunning net een week te laat.”

De Fly In in 2019 lokte massa’s volk. ©  kma

Het evenement een week uitstellen is niet te doen. “Met de drukke festivalkalender kan je die catering niet verschuiven. Ook de komst van die unieke toestellen verschuiven is heel moeilijk. Defensie heeft bijvoorbeeld een heel strakke agenda voor de Red Devils. Gelukkig ligt onze club niet aan dure contracten vast en moeten we niet betalen voor al die unieke vliegtuigen die we nu moeten afzeggen. De catering zal wel een hele inkomstenderving zijn, want wij vragen geen inkom voor de Fly In maar krijgen dat er wel uit met de dranken, hapjes en luchtdopen en dergelijke.”

Ook het flankerend classic cars event kan niet doorgaan. ©  kma

Net als in 2019 was er ook een classic car event voorzien en een dorp met re-enactors. Gelukkig vliegt de tijd, zodat het hopelijk snel augustus 2023 zal zijn voor de volgende editie. De Aero Para Club der Kempen is ook al blij dat haar voortbestaan na de verkoop van het vliegveld door Defensie verzekerd is dankzij de constructieve samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos.

Voor alle duidelijkheid: je mag nog steeds niet komen wandelen op het vroeger militair domein in Oostmalle. Maar waarschijnlijk komt er in de toekomst aan zuidelijke zijde tegen Zoersel wel een wandelpad. En wie iets wil drinken of de vliegtuigen wil bekijken kan tijdens de toegangsuren altijd langs de straat Heihuizen naar de kantine van de APCK.

Alle toppers waren weer present, normaal gezien toch. ©  kma

Het classic car event stond ook weer op het programma. ©   kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio