Beerschot of Lierse K op TV? Nog geen akkoord tussen de Pro League en Eleven Sport

Er is nog geen akkoord tussen de Pro League en rechtenhouder Eleven Sports over de rechtstreekse uitzendingen van de Challenger Pro League, het vroegere 1B. De eerste speeldag zou wel integraal uitgezonden worden, maar voor het weekend van 19 tot 21 augustus werkt men nog aan een oplossing.

Volgens het contract van de tv-rechtenhouder met de Pro League moet Eleven Sports alle wedstrijden van tweede klasse ­uitzenden. Alleen is door de integratie van vier beloftenploegen het aantal wedstrijden dit seizoen gestegen van vier naar zes per speeldag.

Eleven Sports kijkt die uitbreiding met lange tanden tegemoet. Het moet via zijn broadcastpartner ­Mediapro de productiekosten dragen voor twee wedstrijden extra zonder dat er noemenswaardig meer inkomsten tegenover staan. Het vroeg een compensatieregeling van de Pro League, maar die is er nog niet. Bij de Pro League wil ­niemand reageren op het uitblijven van een akkoord. De organisatie van profclubs liet alleen weten dat ze verwacht dat “alle partijen zich aan hun contractuele verplichtingen houden”.

De discussie herinnert aan de ­competitieuitbreiding van het seizoen 2020-2021, toen de Jupiler Pro League onder juridische druk van Beerschot en OH Leuven van zestien naar achttien deelnemers ging. Ook toen vroeg Eleven Sports compensaties voor de meerkosten van de uitzendingen. Uiteindelijk werd een akkoord gevonden en kwamen alle wedstrijden op tv. De verwachting is dat ook nu een compromis wordt gevonden

De tijd dringt in ieder geval, want op vrijdag gaat de competitie van start. Speeldag 1 zou niet in gevaar komen, maar om een oplossing te vinden voor het weekend van 19 tot 21 augustus, heeft Eleven Sports de Pro League een voorstel gedaan voor een minimale tegemoet­koming. De wedstrijden in de Challenger Pro League zouden zo goedkoop mogelijk worden ­uitgezonden, met een minimumaantal camera’s. De Pro League had gisteren nog niet op het laatste voorstel gereageerd.

Beerschot ontvangt zaterdag (16.00u) SK Beveren. Een dag later speelt Lierse, eveneens om 16.00u, zijn eerste competitiematch op ­verplaatsing bij Jong Genk.

MEER OVER VOETBAL

Vastgoed

Jobs in de regio