Lennie en Peter Henderikx, hond Ricky en Annik Burvenich met enkele van Peters verzamelstukken.  ©  kristin matthyssen

Kroegbaas De Tramstatie voorbereid op rush: “Om vijf uur staan ze hier al aan te schuiven voor emaillen borden”

Emblem -

Peter Henderikx (59), kroegbaas van De Tramstatie op de Liersesteenweg in Emblem, organiseert samen met zijn dochter Lennie (26) en Annik Burvenich (50) zondag 14 augustus de zesde beurs voor emaillen reclameborden. Zo’n dertig standhouders met exclusieve objecten vullen van 7 tot 13u de tuin van het schoonste café van ‘Emmele’.

Kristin Matthyssen

Emblem en email: dat is echt amai. Veertig jaar geleden vond Peter zijn eerste emaillen bord in de ‘putten van Cuykens’, een oud stort, in Lier. “Toen vond je zo’n borden dus nog gewoon op een stort of hingen ze in winkels en in oude brouwerijen waar ik ze ging kopen. Maar toen begonnen twee Nederlandse ex-topvoetballers – ik kan effe niet op hun namen komen – ook emaillen borden te verzamelen en is de hype ontploft. De prijzen zijn ‘grellig’ geworden”, zegt Peter. “Met sommige borden kan je al een auto kopen. Maar bij mij gaat het niet om die prijzen, maar om de liefde voor die mooie borden.”

Medeorganisatoren van de beurs Lennie en Annik knikken. “Als hij graag een bepaald bord ziet en hij kan het niet bemachtigen, dan kan Peter daar echt slecht van slapen.”

 ©  kma

Peter Henderikx staat niet alleen met zijn afwijking. Dat zal zondag 14 augustus weer blijken. De beurs begint om 7u, maar vorige keer lagen de eerste bezoekers om 4u ’s morgens al op vinkenslag. “Er wordt dan zelfs in de auto op de parking overnacht”, zegt Peter. “Sommige liefhebbers komen helemaal uit Frankrijk of Duitsland. Vorige keer hadden we zelfs een Rus en Chinees.”

Café De Tramstatie. ©  kma

De 30-tal standhouders zullen unieke objecten meebrengen. “Velen brengen hun dubbels mee om te verkopen. Namaak ga je hier niet vinden. Wie nog een mooi emaillen reclamebord heeft liggen, klein of groot, mag het altijd laten taxeren bij mij zondag. Op de rommelmarkten vind je er minder en minder. Dat heeft met de internethandel te maken.”

Een bord van bronwater Spa uit 1957, Biscuits Parein uit 1931 of Moortgat’s uit 1953: Peter wil ze wel tonen aan ons, maar behandelt de borden als baby’s. “Ik wil niet dat er stukjes afspringen. Dan vermindert de waarde meteen.” Zelf heeft hij er zo’n 150, ook kleintjes. Een flink deel hangt in zijn authentiek café De Tramstatie. Naast borden heeft Peter ook een passie voor bieren en oude brouwerijen.

Peter, Lennie en Annik met enkele van Peters ‘kinderen’. ©  kma

Zo heeft de Tramstatie de mooiste rookkamer van de Benelux, met een zeldzaam bord van Brouwerij Van de Wiele uit Viersel achter de toog, de latere thuishaven van wijlen pater Versteylen.

Peter in de rokerskamer van De Tramstatie. ©  kma

De Tramstatie werd het voorbije jaar uitgebreid met een buitenbar, samengesteld uit relicten van oude kroegen. Alleen al om in dit prachtig decor eens te vertoeven is de beurs zondag een bezoek waard, en nadien een frisse pint onder de notenboom, met caféhond Ricky als gezel. “Onze Ricky? Dat is genen hond, dat is ne mens”, lacht Peter.

14 augustus, 7-13u, emaillen (reclame)bordenbeurs, café De Tramstatie, Liersesteenweg 13, Emblem

Vastgoed

Jobs in de regio