Bewoners Pieter Rubberecht, Helena Lambrechts en buurvrouw Peggy Jacobs voor de drastisch gesnoeide sierperelaars van de Lodewijk Weijtenstraat. In hun midden zoon Toon, met het kunstwerkje uit Lego dat hij uit protest tegen de ontgroening maakte. © JAA

Onaangekondigde drastische snoei vlak voor hittegolf in Lodewijk Weijtenstraat: “Onze mooie laanbomen lijken totempalen”

Schoten -

De bewoners van de Lodewijk Weijtenstraat werden maandag gewekt door het geluid van kettingzagen. De groendienst van de gemeente is begonnen met het snoeien van de sierperelaars in de straat. “Onaangekondigd en wel erg drastisch. En moet dit nu echt vlak voor een wel voorspelde hittegolf?”, reageren de bewoners opgeschrikt en vol onbegrip.

Het groen in het voortuintje van Pieter, Helena en Toon Rubberecht in de Lodewijk Weijtenstraat, een centrumstraat waar alleen rijwoningen en appartementen staan, groeit bijzonder weelderig.

“We proberen onze bijdrage te leveren aan het groene uitzicht van de straat”, lacht Pieter. “Niet onbelangrijk want de gemeente lijkt er minder oog voor te hebben. Vorig jaar verdwenen plots twee hoge eiken van het grasveldje waar we met de buurt al eens samenkomen voor festiviteiten. Een deel van buurtparkje Klein Veld, dat onze straat met de Churchilllaan verbindt, werd al even verrassend gekapt. Nu zijn onze laanbomen aan de beurt.”

Zo staan de bomen er in het andere deel van de straat nog bij. Voorlopig toch want deze week komen ook zij aan de beurt. © JAA

Kunstwerkje uit protest

Zoon Toon (11) is net als zijn ouders een verdediger van de natuur. Uit stil protest tegen de aanslagen op het openbaar groen in zijn straat, maakte hij al een kunstwerkje uit Lego in de vorm van een kale totempaal. Het rode kruis ervoor, geeft aan dat dit uitzicht niet gewenst is.

“Ze hebben niet eens een brief in de bus gestopt met wat toelichting”, klaagt Helena. “We hebben bevriende deskundigen van Natuurpunt gecontacteerd en die snappen evenmin als wij waarom dit werk – als het dan toch moet gebeuren – net voor een hittegolf plaatsvindt. De sapstroom van de bomen wordt bruusk onderbroken. Zullen ze dit wel overleven? En intussen zijn alle bewoners hun natuurlijke schaduw kwijt. Waarom niet enkele weken wachten?”

Herman Wouters van de gemeentelijke groendienst toont een al eerder gesnoeide boom die intussen jonge scheuten heeft gemaakt. “Geloof me; deze bomen worden straks mooier dan voorheen.” © JAA

Begraafplaats

“Kijk”, toont Herman Wouters, waarnemend diensthoofd bij de groendienst enkele dode takken in de kruin van een boom met voorlopig nog weelderige kruin. “Deze snoeibeurt is echt wel nodig. Het lijkt in het begin een ravage, maar dit komt helemaal goed. Het resultaat zal vrij snel zelfs mooier ogen dan voorheen. Ik durf te zeggen dat er van alle bomen die ik in die tijd behandeld heb, hooguit drie dood zijn gegaan. Mede dankzij continue opleidingen weten we echt wel waar we mee bezig zijn.”

De dreef met even drastisch gesnoeide sierperelaars op de begraafplaats, die er op korte tijd opnieuw heel fraai bij staat. © JAA

Ontharding

Schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA) springt in de bres voor ‘zijn’ groendienst. “Die mannen genieten mijn volste vertrouwen en doen hun uiterste best om Schoten groen te houden, ook hier in de Lodewijk Weijtenstraat. Misschien hadden we de bewoners beter vooraf ingelicht.”

Brat heeft nog goed nieuws voor de natuurliefhebbers van het centrum. Het basketpleintje tussen Lodewijk Weijtenstraat en Neerhoeve verdwijnt. De omgeving wordt er de laatste tijd vaak misbruikt door wildparkeerders. “We gaan die site ontharden”, kondigt de milieuschepen aan. (jaa)

 © JAA

De ‘telefoonpalen’ van de Lodewijk Weijtenstraat. © JAA

Het volgens bewoners van de Lodewijk Weijtenstraat verminkte buurtparkje Klein Veld. De gemeente haalt ‘onveiligheidsgevoelens’ aan als argument. © JAA

Waarnemend diensthoofd van de gemeentelijke groendienst Herman Wouters met kettingzaag, die deze week in de Lodewijk Weijtenstraat wordt gehanteerd. © JAA

De takken van de sierperelaars worden ter plaats fijngemalen tot compost. © JAA

Het pleintje voor de dienst der werken waar recent ook al twee hoge eiken verdwenen. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio