Ingrid Bierinckx, jobstudent Sam Van Leuven en Kris Lemmens bij de eerste oogst zomerappelen bij LemBi Fruit in Emblem. ©  kristin matthyssen

Appeloogst vroeger dan anders, ook fruitboeren wapenen zich tegen droogte: “Er gaat geen regendruppel verloren”

Emblem, Ranst -

Bij LemBi Fruit in Emblem is het plukseizoen een week vroeger gestart dan gewoonlijk. De nieuwe oogst van zomerappel Sissired ligt nu al in het winkeltje aan de Broechemsesteenweg in Emblem. Ook de fruitboeren nemen hun voorzorgen tegen de droogte. Bij LemBi Fruit zijn ze al langer bezig om hun bedrijf klimaatrobuust te maken.

Kristin Matthyssen

Ook al gemerkt dat de appels thuis al volop op de grond vallen? “Dat komt waarschijnlijk door de droogte of omdat er een ziekte op zit”, reageert Kris Lemmens van LemBi Fruit in Emblem. Samen met zijn vrouw Ingrid Bierinckx heeft hij vijftien hectaren boomgaard, wat nog een overzichtelijk bedrijf is waardoor ze hun appel- en perenbomen optimaal kunnen verzorgen. Vanaf nu tot oktober wordt er geoogst, “maar een fruitboer is 365 dagen per jaar bezig”, zeggen Kris en Ingrid. “Omdat we geen heel groot bedrijf hebben, kunnen we bijvoorbeeld nog alle aandacht besteden aan snoei en uitdunnen.”

Ingrid, jobstudent Sam en Kris. ©  kma

Alles wat vroeger, ook bloei

In Ranst en omstreken weten ze dat de zomerappel Sissired normaal rond Moederdag 15 augustus te koop is. Maar dit jaar is de pluk een week vroeger gestart. “Als fruitboeren zien we de opwarming van de aarde. De bloesem staat een week vroeger in bloei. Doordat de bomen vroeger bloesems dragen, is de kans op vorstschade groter. Achter ons bedrijf hebben we een grote citerne aangelegd, waarin al het regenwater dat op onze loods valt, verzameld wordt. Dat gebruiken we om onze percelen te bevloeien in tijden van droogte zoals nu. Maar we doen dit ook niet verkwistend. We meten hoe droog de bodem is en stemmen daar onze waterbesparende sproeiers op af.”

Kris: “Er gaat geen druppel verloren. Door het grillig wordend klimaat, hebben we ook al geïnvesteerd in hagelnetten. We zien dat die hagelnetten nu ook werken om zonnebrand te voorkomen.”

De boomgaard in Emblem. ©  kma

Groot dit jaar

Het valt op dat er toch ook in de boomgaard bij LemBi Fruit veel appels op de grond liggen. “Die zijn gekookt aan de boom”, wijst Kris. “Daar kunnen we niks meer mee doen. Gelukkig hangen er nog genoeg lekkere, sappige appels aan. Ze zijn groot van formaat dit jaar.”

Kris en Ingrid werken met jobstudenten en buitenlandse krachten zoals Polen om hun appels te plukken. De Sissired waar ze nu aan begonnen zijn, plukken ze niet ineens allemaal maar in verschillende ‘waves’. Of het klopt dat er dit jaar weinig appels maar veel peren zijn? “Vorig jaar waren er weinig peren, terwijl het nu een normale perenoogst wordt.”

 ©  kma

Meestal wordt er 8,5 uur per dag geplukt. Met de hittegolf in aantocht willen ze bij LemBi Fruit extra vroeg beginnen. “Middagpauze!”, roept Ingrid in het Pools dan in de boomgaard voor de seizoenwerkers. Theologiestudent Sam Van Leuven (20) uit Kessel is aan zijn allereerste plukdag begonnen. “Ik heb al in een tuincentrum gewerkt, en dat beviel me wel, zeker als ik buiten mocht werken. In de horeca heb ik ook even een studentenjob gedaan, maar dat was niks voor mij. In de buitenlucht fruit plukken zie ik wel zitten. Ik ben de rest van augustus nog vrij, ze kunnen op mij rekenen.”

De gekoelde automatenshop. ©  kma

Later op het seizoen volgen nog andere appelrassen, zoals zelfs een appel die geschikt is voor mensen met een appelallergie. Als Kris ons een versgeplukte Sissired geeft, proef je de zomer, en merk je het verschil tussen een op smaak geplukte vitaminebom uit Emblem en eentje van de supermarkt.

De fruitautomaat van LemBi Fruit ligt op de Broechemsesteenweg 128 L in Emblem.

 ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio