De eerste bus met asielzoekers arriveerde maandag om iets na 15u aan de noodopvang in Berlaar via de Hellegatstraat.  © Joren De Weerdt

Eerste asielzoekers arriveren op militair domein in Berlaar: “Later deze week nog bussen verwacht”

Berlaar -

Het tijdelijk noodopvangcentrum voor asielzoekers in Berlaar is maandag geopend. Om iets na 15u arriveerde de eerste bus met asielzoekers op het militair domein waar de opvang wordt georganiseerd. Het gaat om een dertigtal mensen. Ze werden opgehaald aan het Klein Kasteeltje in Brussel. Volgens de planning wordt zowel woensdag als donderdag nog een bus met telkens ongeveer evenveel personen verwacht.

Kristof Van Rompaey

Vorig maand kreeg het lokale bestuur van Berlaar van de federale overheid te horen dat er 750 tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers komen op het militair domein in Berlaar. Door een tekort aan plaats slapen heel wat asielzoekers op straat. De federale regering wil die druk verlichten door op korte termijn extra opvangplaatsen te creëren in hangars van Defensie.

Gefaseerde toestroom

Na de aankondiging rezen er heel wat vragen. Wel wat omwonenden fronsten de wenkbrauwen onder meer bij het aantal van 750 asielzoekers op een bevolking van 11.000 inwoners. Het Rode Kruis gaf al aan dat de toestroom gefaseerd zal gebeuren. Volgens burgemeester Walter Horemans (CD&V) is dat van groot belang voor het welslagen.

Het Rode Kruis verwacht woensdag en donderdag in principe de volgende twee bussen met asielzoekers. © Joren De Weerdt

Tijdens de informatiemarkt van zondag bleek dat er toch nog steeds ongerustheid heerst bij wel wat mensen. Ze stellen zich nog steeds vragen bij onderwerpen als het tijdelijk karakter van het centrum, de draagkracht van de politiediensten, het profiel van de asielzoekers en mogelijke overlast in het dorp. Hoewel er maandag bij aankomst van de asielzoekers wel wat nieuwsgierige omwonenden door de straat reden, kwam het niet meer tot een echt protest.

Alle vertrouwen

“Gisteren op de infomarkt was dat nog wel het geval”, stelt woordvoerder Joachim Deman van Rode Kruis Vlaanderen. “Dat komen we natuurlijk nog al eens tegen in gemeenten waar er een nieuw opvangcentrum opent. Zo’n centrum is vaak een nieuw gegeven. Buurtbewoners hebben dan soms wat schrik voor het onbekende. Daar hebben we alle begrip voor. We snappen dat zo’n verandering even zijn tijd nodig heeft om te bezinken. Maar gelukkig zien wij ook dat de gemoederen vaak bedaren nadat een centrum een tijdje open is. Meestal wordt het zelfs een positief verhaal. We hebben daar ook nu alle vertrouwen in.”

Tientallen inwoners van Berlaar zakten zondag nog af naar een informatiemarkt over de noodopvang. © Andre Verhoeven

De eerste lichting asielzoekers in Berlaar bestaat vooral uit alleenstaande mannen. Tegen wanneer de maximumcapaciteit van 750 mensen bereikt zou kunnen zijn, is voorlopig nog niet duidelijk. Hoe lang het opvangcentrum exact zal openblijven en of er ook in de winter mensen terecht zullen kunnen, staat ook nog niet vast. “Deze zaken hangen af van te veel factoren om er op dit moment al een uitspraak over te doen”, stelt Deman.

Niet ideaal

De opstart van het centrum verliep maandag naar verwachting volgens de woordvoerder. “Er zijn uiteraard wel wat uitdagingen geweest om de locatie tijdig klaar te krijgen, maar daar hebben we tot nu toe telkens een oplossing voor gevonden”, zegt hij. “Het gaat voor alle duidelijkheid om een tijdelijke oplossing in omstandigheden die niet ideaal zijn, maar we gaan er alles aan doen om deze mensen een zo goed mogelijke opvang te bieden in afwachting van de meer permanente oplossing.”

Na de aankondiging van de plannen vorige maand doken er rondom het militair domein al gauw protestaffiches op. © Joren De Weerdt

Intussen blijft het Rode Kruis op zoek naar extra medewerkers voor het centrum. Die kunnen zich nog steeds online aanmelden. “Voorlopig werken we nog niet met vrijwilligers, maar er boden zich al wel mensen voor aan”, zegt Deman. “We zijn hen daar heel dankbaar voor en zullen hen in de loop van de komende weken contacteren om te bekijken hoe we ook hen kunnen inzetten. Buurtbewoners die nog met concrete vragen of een bezorgdheid zitten, kunnen altijd een mailtje sturen naar het infoadres van het noodopvangcentrum.”

jobs.rodekruis.be, info.ocberlaar@rodekruis.be

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio