De pancarte dook op in het groenperkje voor het standbeeld. © Hans Otten

Pancarte vraagt verwijdering standbeeld pater Joris van Geel: “Als beelden van Leopold II weg moeten, dan dit ook”

Oevel -

Bij het standbeeld van pater Joris van Geel op het dorpsplein van Oevel (Westerlo) verscheen zondag een pancarte met wat geschiedenis, die eindigt met: ‘Als de beelden van Leopold II weg moeten, dan dit ook’.

Hans Otten

Het standbeeld van Joris van Geel tegenover het heemmuseum van Oevel kwam er in 1994. Kunstenares May Claerhout beeldde de zeventiende-eeuwse missionaris uit het deeldorp van Westerlo af met een kruisbeeld in zijn omhoog gestoken rechterhand en een Afrikaans beeldje in zijn linker. Het plaatje op de voet vermeldt dat deze Adriaan Willems - Joris van Geel is zijn gekozen religieuze naam - in 1617 in Oevel geboren werd en in 1652 in Ngongo Mbata (Congo) overleed.

Maar zondag verscheen er bij het beeld een geplastificeerd blad met wat extra uitleg, dat bevestigd was aan een houten staaf. “Was in 1652 op verkenning in het binnenland (van Congo, red.). Toen hij in het dorpje Ulolo de cultusbeelden afpakte en in het vuur wierp, werd hij door de dorpelingen hardhandig aangepakt en overleed aan zijn verwondingen”, valt er te lezen. Volgens bepaalde definities maakt dit van de Kempense missionaris een martelaar, maar daar stelt de pancarte vragen bij. “Is dit de verspreiding van het geloof of de uitroeiing van de eigen lokale cultuur? Als de standbeelden van Leopold II weg moeten, dan dit beeld ook”.

Een historische voetnoot bij het standbeeld. © Hans Otten

Op de vraag of de anonieme actievoerder met die laatste opmerkingen op een sarcastische manier de recente beeldenstorm omtrent het koloniale verleden wil aanklagen, of juist wil aantonen dat dit beeld hetzelfde lot beschoren moet zijn, antwoordt de betrokkene dat het hem menens is. “Er zijn in het verleden al pogingen ondernomen om deze pater zalig te laten verklaren. Maar hij heeft ook bloed aan zijn handen. Dat beeld zou hier niet mogen staan”, klinkt het.

Bij het gemeentebestuur zijn er geen directe plannen om het beeld te verwijderen.

Het beeld draagt in de ene hand een kruisbeeld, in het andere een Afrikaans beeldje. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio