©  Robin Fasseur

PRAKTISCH. Alles wat je moet weten over De Dodentocht

Bornem -

De Dodentocht is een groot evenement. Niet alleen zijn er 13.000 deelnemers, er worden op vrijdag en zaterdag ook vele duizenden mensen in Bornem en langsheen het parcours verwacht.

Theo Derkinderen

LEES OOK. Kristof Diddens en zijn Field Team zetten wandelaars op de goede weg tijdens Dodentocht: “Organisatorisch een huzarenstukje om alles in 72 uur geregeld te krijgen”

Hoe Bornem bereiken?

Het centrum van Bornem is afgesloten. Wie met de auto komt, kan het beste gebruikmaken van de parkings langsheen de N16. Pendelbussen brengen wandelaars en volgers naar het centrum van Bornem. De organisatie raadt ook aan om met de trein naar Bornem te komen. Het station ligt in het centrum, op 300 meter van de grote tent op het Kardinaal Cardijnplein.

De start

Om 21u vrijdagavond starten de deelnemers vanuit het sport- en recreatiedomein Breeven in twee groepen. De eerste groep stapt of loopt via de Breevendreef, Doregem, Kluisstraat en Platte Heegtestraat. De tweede groep maakt gebruik van de Breevendreef, Breevenstraat en Barelstraat. Iets verderop, ter hoogte van het Fort van Bornem vloeien de twee groepen samen en dan start een lokale ronde door Bornem.

De aankomst

De organisatie benadrukt dat de Dodentocht geen wedstrijd is. Iedereen krijgt hetzelfde aandenken als hij of zij de eindstreep in Bornem haalt. De organisatoren waren woensdag nog volop bezig om de openings- en sluitingsuren van de controleposten van de ingekorte Dodentocht te bekijken en berekenen. De eerste aankomsten in Bornem worden alvast in het holst van de nacht verwacht.

Controleposten

Op het parcours is het aantal controleposten verminderd van veertien naar negen. Na de doortocht in het Breeven zijn er controleposten bij Friesland Campina, in Ruisbroek, Breendonk, Lippelo, Opdorp, Sint-Amands, Branst en uiteindelijk ook de laatste in Bornem. De controleposten in Steenhuffel, Opwijk, Buggenhout, Puurs en Oppuurs vallen weg. In de controleposten kan er iets worden gegeten en gedronken. Aan mensen die deelnemers in de buurt van controleposten willen aanmoedigen, wordt gevraagd om zich reglementair te parkeren en zeker de wandelaars niet te hinderen. Wie opgeeft, kan dat enkel in de controleposten doen. Daar kan je gebruikmaken van de bezemwagens.

Tracking

Wie mensen wil volgen tijdens de Dodentocht kan gebruikmaken van de tracking van de Dodentocht. Via https://tracking.dodentocht.be kan je volgen waar iemand zich bevindt en tegen welke snelheid hij of zij stapt.

LEES OOK. ‘Dodentocht light’ doet discussie losbarsten of overheid te veel betuttelt: “Op festivals mag iedereen wel staan springen in de warmte”

(tdk)

MEER OVER Dodentocht