© ATV

Grootste privécollectie cactussen vind je bij Ward in Rumst

Rumst -

Ward Verschueren (71) is al van kindsbeen begeesterd door het kweken van vetplantjes en cactussen of succulenten. Hij begon als hobbykweker en heeft ondertussen een enorme verzameling waarnaar wekelijks vele liefhebbers komen kijken.

De Morenhoekstraat is een rustig, doodlopend straatje aan de oostkant van Rumst. Maar op zondag passeert er toch meer verkeer. Velen zijn dan op zoek naar Cactusflower, het bedrijfje van Ward Verschueren.

De man mag dan al een tijdje gepensioneerd zijn, zijn passie voor het kweken van cactussen, vetplanten en agaven verliest hij niet. In zijn serre staan ruim een miljoen plantjes en planten waarvan sommige bijna een halve eeuw oud zijn.

Naar eigen zeggen is hij een van de grootste privékwekers van dit soort planten in ons land. Die bewering haalt hij bij de gespecialiseerde verenigingen waarvan hij lid is. Onder de firmanaam Cactusflower verkoopt hij zijn gekweekte plantjes ook aan liefhebbers.

Ruilen en verkopen

“Eerst kwamen hier alleen maar liefhebbers een kijkje nemen”, zegt Ward. “Het was de bedoeling om te ruilen, maar een en ander evolueerde fel en ondertussen verkoop ik mijn cactussen ook. Van mei tot augustus is iedereen op zaterdagvoormiddag welkom. Van 13 tot 15 augustus plan ik dit jaar zelfs een opendeurweekend.”

In zijn serres heeft Ward ruim duizend verschillende soorten cactussen staan. Maar dat aantal zou in de toekomst wel eens een pak kunnen dalen. “Dat heeft niets met mijn leeftijd maar met de energiecrisis te maken”, zegt de gepassioneerde kweker. “In het verleden keek ik er op toe dat de temperatuur niet onder de zes graden Celsius zakte. Dat kostte me zowat zesduizend euro aan stookkosten.”

“Maar als ik de berekening nu maak, zou die kostprijs maal twee of zelfs maal drie gaan en dat is voor mij onbetaalbaar. Daarom denk ik de minimumtemperatuur naar twee graden te laten zakken. Dat betekent echter dat zowat alle Afrikaanse en Braziliaanse soorten zullen verdwijnen want die kunnen die koude niet aan.”  (jw)

Aangeboden door onze partners