Toon Vandebosch spurtte in Namen naar zijn eerste wegzege ooit. “Ik had al wel gemerkt dat ik de laatste tijd een betere spurt in de benen had, maar dit resultaat had ik nu ook niet verwacht.” © rr

Veldrijder Toon Vandebosch spurt naar eerste zege op de weg: “Een goede zomer is voor mij een referentiepunt”

De kop is eraf. Toon Vandebosch pakte afgelopen week in de Ronde van Namen zijn allereerste zege ooit op de weg. De beloftevolle veldrijder uit Malle maakte het af in een spurt met negen.

Karel Lemmens

“Ik besefte eerst zelf niet goed wat me overkwamen was”, lacht de 23-jarige renner van het ­Alpecin-Deceuninck Development Team. “Het voelde wat onwennig aan. Ja, wat wil je, als je nog nooit een wegwedstrijd gewonnen hebt? Al was ik er uiteraard wel heel blij mee. Na vijftig kilometer kwam ik met elf anderen aan de leiding. Drie daarvan vielen nog weg, zodat we met negen gespurt hebben voor de overwinning. Ik dacht helemaal niet dat ik in staat was te winnen. De renner voor mij versnelde plots, ik reageerde en ben vervolgens zelf keihard aangegaan. Niemand geraakte nog over mij. Ik had al wel gemerkt dat ik de laatste tijd een betere spurt in de benen had, maar dit resultaat had ik nu ook niet verwacht.” (lacht)

Door die zege stond Vandebosch na de eerste etappe ook aan de leiding. Maar de leiderstrui verdedigen was geen doel. De Ronde van Namen is pure voorbereiding op de komende veldritwinter, benadrukt de ex-beloftekampioen.

“Na het BK op de weg eind juni reed ik nog een vierdaagse Poolse rittenkoers, waarna ik een weekje rust inlaste. Na die rustperiode ben ik op stage gegaan in het Italiaanse Livigno. Pas vorige week ben ik daarvan teruggekeerd. Na Namen blijf ik twee weken thuis om op training verder aan mijn basisconditie te werken. Over twee weken trekken we dan met de ploeg voor een vijftal dagen op stage naar de Ardennen om daar al iets specifieker naar het crossseizoen toe te werken. Daarna volgt er van 1 tot 4 september nog een rittenkoers in Italië, waarna er nog twee weken resten tot mijn eerste cross.”

Door die ritzege staat hij nu iets meer in de schijnwerpers, maar Vandebosch zelf vond sowieso al dat hij aan een goeie zomer bezig was. “En voor mij is dat toch een referentiepunt. Als je een goeie zomer doormaakt, wordt het doorgaan ook een goeie winter. Ik zal er staan als het seizoen begint en dat is een enorme boost voor je vertrouwen. Vraag ook maar eens aan andere renners hoe moeilijk het is om een achterstand tijdens het seizoen goed te maken. Maar heel zelden lukt dat. Er zijn genoeg voorbeelden uit het verleden om dat te staven. Daarom ben ik meer dan tevreden dat alles zo goed verloopt. Ik zal er staan als we het veld induiken.”

Vastgoed

Jobs in de regio