© Hans Otten

Uitslaande brand vernielt dak van café in Mol

Mol -

Een uitslaande brand heeft zondagnacht rond 23u het dak van café ’t Spieke op de hoek van Molderdijk en Lieven Heerstraat in Mol voor een groot stuk vernield. Er was op dat moment niemand meer in het pand aanwezig.

Hans Otten

Een voorbijganger merkte zondag rond 23u op dat er rook uit het dak van het lage gedeelte van café ’t Spieke opsteeg. Dat lage deel is het verlengde van het cafégedeelte, dat zelf nog een bovenverdieping met woonvertrekken omvat. Achter het lage deel, dat voornamelijk voor de opslag van cafémateriaal dient, bevindt zich nog een sanitair blok. Aan de andere kant van het lage deel is nog een afzonderlijke woning gebouwd.

“We kregen een oproep voor een dakbrand”, zegt bevelvoerder Bart Cools van de brandweerzone Kempen. “Bij onze aankomst steeg er veel zwarte rook uit het dak op, maar toen we bezig waren met ons op te stellen, sloegen de vlammen ineens fel naar buiten en sprongen de pannen weg. We zagen wel dat het café gesloten was, maar we wisten niet zeker of er zich nog mensen in het woondeel boven de horecazaak bevonden. We moesten er ons eerst van vergewissen of er geen redding nodig was. Bovendien wilden we zeker ook de woning aan de andere kant vrijwaren.”

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dak. © Hans Otten

Elektriciteit uitgezet

Op de koop toe raakten de spuitgasten heel moeilijk aan de achterzijde van het gebouw, waar het vuur onder het dak het hevigst woedde. Daar konden ze enkel via een heel smal steegje bij geraken, waar het lastig was om veel materiaal op te stellen. Om die reden trommelde hulpverleningszone Kempen heel wat bijkomende manschappen en materiaal op, zodat de dakbrand onder meer met twee ladderwagens bestreden kon worden.

“Gelukkig bleken de vertrekken boven het café niet bewoond te zijn. Van de uitbaters hebben we begrepen dat ze die slechts af en toe gebruiken om te overnachten wanneer het laat geworden is in de zaak. Zij hadden de kroeg ook nog maar een halfuurtje voor de melding door de voorbijganger verlaten. Naar eigen zeggen zet de uitbaatster bij het vertrek ook altijd de elektriciteit volledig af. Voorlopig hebben we echt geen idee wat de brand veroorzaakt heeft, omdat die zich volledig onder het dak bevond. Het heeft nergens gebrand op het gelijkvloers, daar is wel waterschade.”

Woning gevrijwaard

Ook het dak brandde voor een flink stuk af. Omdat er niemand aanwezig was, vielen er geen gewonden te betreuren. Bovendien konden de pompiers zowel het café als de woning aan de andere kant gevrijwaard houden. Dit laatste moest wel flink geventileerd worden.

’t Spieke, dat openging in 1930, staat bekend als een ouderwets volkscafé dat zijn huiselijke interieur van weleer heeft behouden, met opvallende attributen zoals oude weegschalen, porseleinen figuurtjes en sanseveria’s voor de ramen. De uitbaatster is een zeventiger die al bijna een halve eeuw de tapkranen bedient. Zij was zondagavond erg aangedaan door de gebeurtenissen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio