Bjorn, Amber, Jora en Inge zijn tot eind oktober elke zondag in ’t Heilaar in Beerse om de repetities in goede banen te leiden. © Ronny van den Ackerveken

Nieuw project geeft jongeren de kans om mee te spelen in musical

Beerse, Rijkevorsel, Tielen, Geel -

In gemeenschapscentrum ’t Heilaar in Beerse repeteren de volgende maanden elke zondag 27 jongeren voor de musical Zonnewacht en Maneraad. Regisseur Amber Michiels wil hen daarmee de eerste stappen laten zetten in de culturele wereld en hun talenten laten tonen. “We brengen een actueel verhaal op kindermaat.”

Ronny van den Ackerveken

Amber Michiel uit Beerse doet het musicalproject niet alleen. Ze wordt bijgestaan door choreograaf Jora Van Den Plas uit Rijkevorsel en zangcoaches Inge Franck uit Tielen (Kasterlee) en Bjorn Geudens uit Geel.

“Via de jeugdbegroting wil het gemeentebestuur van Beerse meer culturele beleving voor jongeren in de gemeente”, legt Amber uit. “Ik heb daarom een concept voor een musical ingediend. Zelf heb ik ervaren dat het maken van een voorstelling ontzettend verbindend kan zijn. Jongeren ontdekken hun talenten en ontwikkelen bovendien meer zelfvertrouwen door de stap te zetten op het grote podium. Twee maanden geleden hebben we audities gehouden. Er daagden 37 kandidaten op. Daaruit zijn 27 jongeren tussen 8 en 20 jaar gekozen om mee te doen. Tot de première op 31 oktober gaan we elke zondag repeteren.”

Vooroordelen

Zonnewacht en Maneraad is een familievoorstelling. Het verhaal gaat over twee volkeren die elkaar niet kennen, maar wel vooroordelen hebben over elkaar. “De voorstelling heeft als thema om te accepteren dat iemand anders is”, vertelt Bjorn. “Ook samenwerken komt aan bod. We brengen een actueel verhaal, maar dan op kindermaat. Op de audities werd duidelijk dat er heel wat talent is bij jongeren in de Noorderkempen. Tijdens de repetities proberen we zang, dans en acteren zo veel mogelijk te integreren. Op die manier worden ze ook uitgedaagd om iets te doen waar ze misschien nog niet zo goed in zijn.”

 © Ronny van den Ackerveken

“De sfeer in de groep zit goed”, vult Jora aan. “Op de eerste repetitie zag je meteen dat de oudsten de jongsten helpen. En de meesten kennen hun teksten al.”

Kleinschalig

Het is de eerste keer dat het viertal samen een musical op touw zet. “Het zou tof zijn als het niet bij deze ene musical blijft”, vertelt Amber. “We hebben er bewust voor gekozen om dit project kleinschalig te houden. De ouders werken mee aan de kostuums. Het jeugdhuis Den Beir is peter en helpt met de boekhouding en de praktische organisatie.” De gemeente Beerse geeft een subsidie van 9.843 euro.

De voorstellingen vinden plaats op 31 oktober, 1 en 2 november. Een ticket kost 15 euro. Wie jonger is dan 26, betaalt 10 euro.

www.vaartbeerse.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio