© ATV

Lokaal bestuur ziet wel toekomst voor landbouw “Via innovatie behalen onze landbouwers betere resultaten”

Wuustwezel -

“In tegenstelling tot wat de Vlaamse overheid nu voorstelt, zien we in onze gemeente nog wel toekomst voor de landbouw.” Het schepencollege neemt hierbij een heel duidelijk standpunt in en geeft dus negatief advies op het voorstel van Vlaanderen. “Niet naïef want extra inspanningen zijn nodig om onze natuur te beschermen maar wel zonder onze landbouw hun toekomst te ontnemen”, laten de schepenen weten.

Schepen van Landbouw May Aernouts (CD&V) hoort dagelijks van landbouwers wat de stikstofregeling voor hen kan betekenen. “De meest schrijnende verhalen zijn die van jonge landbouwers die zwaar geïnvesteerd hebt en nu niet de kans zien om voluit hun droomberoep te gaan uitoefenen”, vertelt ze. “Veestapels kan je afbouwen maar leningen helaas niet. Maar ook oudere landbouwers vragen zich af wat de restwaarde van hun bedrijf gaat zijn als je aanvoelt dat er voor de sector geen toekomst en dus opvolgers meer gaan zijn.”

Ook schepen van Milieu Pieter Cools (CD&V) ziet wel toekomst voor de landbouwers. “De landbouwers die ik spreek willen echt nog vooruit”, weet Cools. “Ze beseffen dat de ammoniakuitstoot moet beperkt worden en dat er via innovatie betere resultaten te boeken zijn dan vandaag. Op die manier kan je en landbouwer zijn en een hart hebben voor natuur. Maar het gaat tijd en investeringen kosten en daar knelt het schoentje. Wie investeert in een sector die zo onzeker is? Als Vlaanderen hen rechtszekerheid kan geven, een echte toekomst, dan kunnen ze de keuze maken om te investeren en landbouwer te blijven.”

Open ruimte

Burgemeester Wouters (CD&V) beseft het belang van de komende maanden. “De komende maanden wordt het beslist in de Vlaamse regering en wij vragen dat men daar onze landbouwers echt nog toekomst geeft”, stelt Wouters. “Wuustwezel is een prachtige landelijke gemeente waar er plaats is voor natuur, open ruimte maar ook voor landbouwers. Het is trouwens dankzij die landbouw dat we onze open ruimte hebben. Wij zijn er van overtuigd dat met duidelijke en niet steeds wijzigende regelgeving, met rechtszekerheid en garanties voor de toekomst er in onze gemeente nog heel wat landbouwers zijn die een extra inspanning willen doen om zo de natuurwaarden verder te verbeteren. Een betere leefomgeving voor iedereen maar dus ook voor de landbouwer.” (vw)

Aangeboden door onze partners