Magda en Raymond zijn er ieder jaar weer bij, maar vonden dat er vroeger meer ambiance was. © Ward Bosmans

3.000 tweewielers aan de start van de Fietsdodentocht

Bornem -

Een kleine week voordat de wandelaars zich aan de Dodentocht wagen, namen ongeveer drieduizend fietsers in Domein Breeven in Bornem de start van de Fietsdodentocht. Met de keuze uit drie afstanden (35km – 65km – 100km) is de Fietsdodentocht een gezellige recreatieve toertocht voor elke leeftijd.

Ward Bosmans

Het was al van 2019 geleden dat er nog een Fietsdodentocht plaatsvond. Volgens Toon Fremau, projectmanager bij Peloton die de organisatie doet van het evenement, schreven een goeie tweeduizend mensen zich vooraf in. “Daar kwamen, mede dankzij het mooie weer, vandaag nog eens duizend extra daginschrijvingen bij. Dat zijn er in totaal weliswaar duizend minder dan het recordjaar 2019, maar we zijn er heel tevreden mee.”

“De Fietsdodentocht maakt deel uit van de Proximus Cycling Challenge. Dat is een reeks van sportieve fietstochten in verschillende steden en gemeenten over heel België. Het leuke aan de Fietsdodentocht is dat het een ander publiek is dan bij de andere fietstochten. Er zijn iets minder fervente wielertoeristen, maar meer gezinnen. Het parcours in quasi hetzelfde als de vorige jaren. Er zijn geen ernstige incidenten gebeurd. De gemeente Bornem deelde ook 250 gratis tubes zonnecrème uit aan de eerste 250 inschrijvingen.”

Ilse en haar man hebben een koekjesfabriek en sponsoren de outfits van hun vriendengroepje. © Ward Bosmans

Ilse Buedts heeft samen met haar man een koekjesfabriek in Temse. Met hun bedrijf sponsoren ze een vriendenploegje dat deelnam aan de Fietsdodentocht. “We hebben met een twintigtal vrienden en vriendinnen de 100 kilometer gedaan. Het was een heel mooi parcours. We zijn al om 9u vanmorgen vertrokken, en het was dus niet té warm tijdens het fietsen.”

Zonder batterij

Magda Van Asch (71) en Raymond Geerts (73) uit Heffen zijn vaste klanten van de Fietsdodentocht. Het echtpaar koos voor het parcours van 65 kilometer. “We rijden met een gewone fiets en zonder batterij”, zegt Magda. “We hebben al heel veel edities meegedaan. Ik rij regelmatig met de fiets, Raymond rijdt vooral in het weekend. Ik vond dat er vroeger meer ambiance was. Ook onderweg was er weinig of geen animatie. We hebben ons vanmorgen pas ingeschreven. Dat kostte ons 16 euro per persoon. Dat vinden we wat veel voor wat je ervoor in de plaats krijgt. Het parcours was wel heel mooi en we hebben ons een halve dag geamuseerd. Dat is het belangrijkste”, besluiten Magda en Raymond.

Bert Janssens is een van de vele vrijwilligers. “Ik kom hier samen met mijn vrienden van KSV Bornem tappen. Dat brengt wat centjes op voor onze clubkassa. De fietsdodentocht zorgt voor heel wat opbrengst voor onze club. We hebben historisch een grote schuld die we moeten afbetalen aan de gemeente. Dit helpt daarbij”, besluit Bert.

Bert Janssens komt mee helpen tappen om een centje te verdienen voor zijn vereniging. © Ward Bosmans

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio