© Tom Cornille

Stad even een tramlijn rijker: Radio Minerva viert behoud van frequentie in stijl

Antwerpen -

Onlangs werd beslist dat Radio Minerva zijn uitzendfrequentie 98 FM mag behouden. Dat vierde de zender, die veertig jaar bestaat, na bang afwachten in stijl en zo kwam het dat zondag Antwerpen even een tramlijn rijker was. Van 10 tot 16u reed tram 98 rondjes tussen het Astridplein en de Lambermontplaats op het Zuid. Onderweg draaide dj Wilfried Vriens plaatjes en interviewde speciale gasten op het antieke voertuig. We spoorden even mee.

Mischa Bludts

De gelegenheidstram werd verzorgd door ViaTAM, het Vlaams Tram- en Autobusmuseum met uitvalsbasis in een voormalige stelplaats op Groenenhoek. “Deze tram dateert uit 1930 en reed tot 1966 in het Antwerpse rond. Hij maakte deel uit van de lokale buurtspoorwegen, waardoor er met name langere ritten mee werden gedaan, meestal op de lijnen naar Zandvliet, Lillo, Stabroek en Putte”, weet begeleider en voormalig treinbestuurder Alain Janmart.

Trambegeleider Alain Janmart. © Tom Cornille

Daarna verbleef het gepensioneerde tramstel achtereenvolgens aan de kust en in Wallonië, waar het tenslotte werd opgekocht en vervolgens in Lochristi grondig werd gerestaureerd. Na nog een paar omwegen via Gent belandde het in het ViaTAM op Groenenhoek.

Elke wissel moet met de hand worden verzet, op voorhand én achteraf. © Tom Cornille

Dat restaureren gebeurde met liefde en overgave: zowel de binnen- als de buitenkant van de tram (inclusief reclame voor Martini, veel hout, lederen zitjes en zelfs tafeltjes) lijken zo weggeplukt uit de jaren stillekes. Het enige minpuntje is dat het voertuig niet automatisch een wissel kan verzetten. Die moet met de hand worden bediend en dus stapt Alain geregeld uit om met een ijzeren staaf een wissel op de juiste plek te leggen. Op voorhand én achteraf zodat een reguliere tram niet plots de foute kant zou oprijden.

Tram-dj Wilfried Vriens. © Tom Cornille

Geen vinyl

Terwijl de wattman behendig door de Antwerpse straten laveert en Alain honderduit vertelt over ‘zijn’ tram (als hij tenminste niet met die staaf in de weer is) draait Wilfried Vriens plaatjes, met uiteraard veel aandacht voor de evergreens en schlagers waar de seniorenzender op Linkeroever voor bekendstaat.

“Vijf jaar geleden, toen de werken aan de Leien afgerond waren, kreeg ik het idee van een Radio Minerva-tram, inclusief dj’s en speciale bestickering. Toen is het er niet van gekomen en wat later kwam corona… Maar nu is de timing eigenlijk veel beter: we bestaan veertig jaar én we mogen onze frequentie behouden. Veel beter kan het niet worden he?”

Tram 98 op de Lambermontplaats. © Tom Cornille

Tram 98 is al van gezegende leeftijd waardoor hij bij momenten behoorlijk wat lawaai maakt en van schokdempers hadden ze destijds nog niet gehoord. “Maar dat vind ik helemaal niet erg hoor. De luisteraars horen zo meteen dat het echt een live-uitzending is”, lacht Wilfried. “Alleen is het telkens hij vertrekt niet eenvoudig om je evenwicht te houden. En vinylplaten draaien is uiteraard geen optie. Maar voor de rest is deze tram 100% Minerva. Op zo’n ultramoderne tram zou het niet ‘klikken’.”

Danny Van Tichelen is al sinds dag één actief bij Radio Minerva. © Tom Cornille

Dichtgeknepen billen

Ook Danny Van Tichelen, waarschijnlijk de beroemdste dj van Radio Minerva, rijdt mee met tram 98 en geniet met volle teugen. “Dit is echt geweldig. Iedereen is vrolijk en zwaait naar ons.” Als men tenminste niet te druk bezig was met het nemen van foto’s want de antieke tram kreeg heel wat bekijks.

Danny is al sinds dag één, nu veertig jaar geleden, actief bij Radio Minerva. “Het was een pak van mijn hart dat we onze frequentie mochten behouden want we zaten een hele tijd met dichtgeknepen billen. Pas toen de verantwoordelijke minister Benjamin Dalle, samen met burgemeester Bart De Wever en Vlaams minister-president Jan Jambon, het nieuws in onze studio officieel kwamen bevestigen, waren we helemaal gerust. Nu is alles dus weer in orde, oef. “

Kleinkunstzanger Ed Kooyman herbeleefde zijn jeugd © Tom Cornille

Wilfried en Danny draaien niet alleen plaatjes op tram 98, ze interviewen ook speciale gasten Connie Neefs, Axel Daeseleire, Koen Kennis, Tanguy Ottomer, Erik Goossens, Strangers tribjoet band 4TACT en Ed Kooyman. Voor die laatste is het ritje pure nostalgie. “Ik heb als kind nog op gelijkaardige trams gezeten. Toen woonden we op de Boomsesteenweg, aan het Kielpark, en namen geregeld de streektram naar de stad. Of de andere kant uit, richting De Koekoek in Aartselaar.”

De kleinkunstenaar, die bekend werd met nummers zoals Kongee en ‘t Is Niet Meer Wat ’t Geweest Is, is erg blij dat Radio Minerva kan blijven uitzenden op de vertrouwde frequentie. “Ik ben natuurlijk een grote fan, al is het maar omdat ze mijn liedjes geregeld draaien. Alleen is het jammer dat ze niet eerder zijn begonnen met uitzenden: ik maak inmiddels 52 jaar muziek en heb het dus twaalf jaar zonder hun promotie moeten stellen”, grinnikt de man.

Hij heeft ook nog een nieuwtje: “Ik ben momenteel bezig aan mijn dertiende plaat. Dankzij corona heeft het allemaal wat langer geduurd dan voorzien maar eind dit jaar ligt ze hopelijk in de rekken.”

Danny Van Tichelen sluit af: “In september, als Radio Minerva officieel veertig kaartjes uitblaast, organiseren we een groot feest. Als we het kunnen betalen, is een tweede rit van tram 98 zeker een optie. Al wil ik dan aan de buitenkant wel luidsprekers.”

www.radiominerva.be

 © Tom Cornille

 © Tom Cornille

Comfortabele stoeltjes op tram 98. © Tom Cornille

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio