©  BELGA

Gent wint met kleinste verschil van strijdvaardig Westerlo: 2-1

Net zoals vorige week in het King Powerstadion van OH Leuven bleef Westerlo ook in de Ghelamco Arena met lege handen achter. Igor Vetokele bracht de bezoekers wel snel op voorsprong, maar voor de rust had AA Gent de scheve situatie recht gezet. In de tweede helft kon Westerlo te weinig aanspraak maken op de gelijkmaker.

Bart D’Haene

Nog geen hittegolf in de Ghelamco Arena en behoorlijk wat lege zitjes in het stadion van AA Gent. Voor de aftrap was er één minuut applaus voor de ex-teammanager van de Buffalo’s Freddy Delcourt. Hein Vanhaezebrouck moest door het kruisbandletsel van zijn goudhaantje Tarik Tissadouli noodgedwongen schuiven. De coach van AA Gent dropte de amper 17-jarige Malick Fofana in de spits. Door de blessures van het duo Owusu - De Sart kreeg Sulayman Marreh een basisplaats.

Ook de bezoekende coach Jonas De Roeck had personeelsproblemen in zijn aanvalslinie. Omdat Lyle Foster in extremis met een lichte blessure afhaakte en Erdon Daci, net zoals Tissoudali met een kruisbandsel in de lappenmand verzeilde, was Igor Vetokele voorin de logische vervanger. Verrassend wel was het bankzitterstatuut van Tuur Dierckx. Mathias Fixelles kreeg de voorkeur.

 ©  BELGA

70% balbezit

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor de bezoekers. Sinan Bolat had geen probleem met een schot van de jarige Jordan Torunarigha maar aan de overkant sloeg Westerlo genadeloos toe. Marreh verslikte zich in een uittrap van Bolat en Vetokele mocht alleen op Davy Roef af. De spits van Westerlo plaatste de bal koelbloedig naast Roef in de rechterhoek.

Westerlo profiteerde optimaal van het geklungel in de Gentse verdediging. Nadien beperkten de Kemphanen zich vooral tot verdedigen. De Roeck had - eerder uitzonderlijk - gekozen voor een vijfmansverdediging en ook aanvoerder Lukas Van Eenoo kreeg vooral een verdedigende taak.

Westerlo liet de bal aan de thuisploeg die voor de rust liefst 70% balbezit liet noteren. Een vrije trap van Maxim De Cuyper ging iets voor het halfuur hoog over. AA Gent kwam steeds meer opzetten en probeerde met snelle balcirculaties langs de flank een gaatje de vinden in de Westelse afweergordel.

 ©  BELGA

Blessure Hjulsager

In de 33ste minuut hinkte Andrew Hjulsager geblesseerd naar de kant. Vanhaezebrouck krapte zich even in de haren. Maar het leek wel alsof zijn ploeg een extra dosis vechtlust putte uit zoveel onheil. Bij een hoekschop kopte Torunarigha de bal door en Marrel fusilleerde van dichtbij Bolat (ex-AA Gent). In de toegevoegde tijd ging de bal op de stip na ongelukkig handspel van De Cuyper. Hugo Cuypers stuurde Bolat naar de verkeerde hoek.

De thuisploeg ging op zijn elan verder in de tweede helft en Bolat hield Cuypers van een derde Gents doelpunt. Aan de overkant testte Fixelles de vuisten van Roef. In de 55ste minuut keurde scheidsrechter Smet een doelpunt van Torunarigha af voor buitenspel van Michael Ngadeu. Met een kattensprong dook Bolat een schot van Alessio Castro-Montes uit zijn doel. Jonas De Roeck greep in met een dubbele wissel en Westerlo ging - eindelijk - wat meer op de helft van de tegenstander voetballen. Roef ranselde een schot van de net ingevallen Jan Bernat uit zijn doel.

Met nog twee vervangingen - het debuut van de nieuwkomers Dorgeles Nene en Nicolas Madsen - en een tactische aanpassing (viermansverdediging) probeerde Westerlo de bakens te verzetten. Echte kansen leverde dat niet meer op voor Kemphanen. AA Gent pakte zijn eerste overwinning van het seizoen en Westerlo droop ontgoocheld af.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Bolat en Vetokele op niveau, te veel middelmaat bij de rest

  • AA Gent pakt eerste driepunter van seizoen na een 2-1-winst 
  • Westerlo speelt prima mee maar vergeet gelijk te maken 
  • Promovendus blijft zo voor tweede keer met lege handen achter 
 • 15u05

  Eerste basisplaats voor 17-jarige Fofana bij AA Gent

  AA GentRoef, Samoise, Okumu, Ngadeu, Torunarigha, Castro-Montes, Kums, Marreh, Hjulsager, Fofana en Cuypers

  Coach Hein Vanhaezebrouck kiest voor de 17-jarige Malick Fofana in de basis om Tissoudali te vervangen. De Gentse groeibriljant viel vorige week al in tegen STVV en krijgt nu het vertrouwen van de Gentse coach. Sven Kums is fit en begint aan de partij. Ook voor Marreh is er een plaats in het elftal. Depoitre, De Sart, Owusu, Odjidja, Nurio Fortuna en Tissoudali zijn out met blessures. 

 • 15u22

  Elf van Westerlo

  WesterloBolat, Jordanov, Seigers, Tagir, De Cuyper, Neustadter, Van Eenoo, Fixelles, Van den Keybus, Vetokele en Vaesen

  Coach Jonas De Roeck kan niet rekenen op de gekwetste Daci en de geschorste Perdichizzi. Tuur Dierckx verhuist naar de bank. Zo komen Fixelles, Tagir en Vetokele in de basis. Doelman Bolat keert terug naar de Ghelamco Arena waar hij vorig seizoen zijn basisplaats verloor aan Davy Roef. Ook Igor Vetokele kende een verleden bij AA Gent.  

 • 15u30

  Scheidsrechter

  Wim Smet krijgt de eer om deze partij in goede banen te leiden. Jan Boterberg heeft de regie van de VAR in handen.  

 • Westerlo of KV Mechelen? Kemphanen spelen tegen AA Gent in geel en rood

  Gazet van AntwerpenWie zondagmiddag op AA Gent – Westerlo afstemt, zal misschien even denken dat hij of zij naar een wedstrijd van KV Mechelen zit te kijken. De Kemphanen treden immers aan in een nieuwe outfit in … geel en rood.
 • 15u50

  Nog 10 minuten

  Het is warm in de Ghelamco Arena. Veel volk is er nog niet aanwezig in de Gentse voetbaltempel. Na twee gelijkspelletjes gaat de thuisploeg op zoek naar de eerste driepunter van het seizoen. 

 • Geen Lyle Foster bij Westerlo 

  De Zuid-Afrikaan staat niet op het wedstrijdblad door een lichte blessure
 • 15u56

  Spelers steunen Tarik Tissoudali

  Wim Smet voert de troepen aan. De 22 hoofdrolspelers betreden de grasmat van de Ghelamco Arena. De Gentse spelers hebben een T-shirt aan met de boodschap: "Tarik, Come back stronger". Zo steunen ze hun spits Tarik Tissoudali die vorige week tegen STVV een kruisbandblessure opliep en minstens zes maanden out is. 

 • Bij AA Gent dragen alle spelers een T-shirt ter ere van Tarik Tissoudali. "Come back stronger",

  Bij AA Gent dragen alle spelers een T-shirt ter ere van Tarik Tissoudali. "Come back stronger",

  Bij AA Gent dragen alle spelers een T-shirt ter ere van Tarik Tissoudali. "Come back stronger",
 • 15u59

  Toss

  Sven Kums en Lukas Van Eenoo begroeten elkaar hartelijk. Met een warm applaus wordt teammanager Freddy Delcourt herdacht na zijn overlijden deze week. 

 • 16u01 Start van de 1ste helft

 • 1'

  Bal rolt

  AA Gent speelt in de traditionele blauwe kleuren. Westerlo doet het in een rode uitrusting. 

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL

Vastgoed

Jobs in de regio