Pater Stan tijdens zijn jubileumviering in de parochiekerk van Halle, samen met pastoor Bart Goossens van de Pastorale Eenheid Martha en Maria. ©  kristin matthyssen

Verrassingsviering voor 60-jarig priesterjubileum van pater Stan (84)

Halle-Zoersel, Malle, Wuustwezel -

Pater Stan Boden, die in december 85 jaar wordt, werd zaterdagavond in de parochiekerk van Halle gevierd voor zijn zestigjarig priesterjubileum. De scheutist, die lange tijd missionaris in Congo was, is nog meewerkend priester in de Pastorale Eenheid Martha en Maria in Zoersel en Malle.

Boden, afkomstig uit een boerengezin in Wuustwezel, werd op 5 augustus 1962 tot priester gewijd in zijn geboortedorp. Oude foto’s van toen die bij de viering in de kerk van Halle-Zoersel hingen, tonen een fier Wuustwezel waar de priesterwijding uitbundig werd gevierd met een stoet. Aan een gevel hing een bord met de tekst: “Uit Gods boerenvolk geboren, zaai en oogst nu eeuwig koren”.

 ©  kma

36 jaar lang droeg hij als missionaris de Blijde Boodschap uit, vooral in de streek van Lisala in Congo. In 1999 keerde hij terug. Zelfs nu hij halverwege de tachtig is, helpt hij nog als meewerkend priester in de Pastorale Eenheid Martha en Maria, om de andere pastoors zoals Bart Goossens die zaterdag mee de jubileumviering leidde, wat te ontlasten. Elke zaterdagavond is pater Stan op post in de parochiekerk van Halle. Hij is ook nog bij Samana actief om ziekenzalving te geven.

Om pater Stan te bedanken, hadden de parochianen van Halle stiekem een viering voor zijn 60-jarig priesterjubileum georganiseerd. Als verrassing waren ook gelovigen uit de andere parochies van de Pastorale Eenheid naar de eucharistieviering in Halle gekomen, net als verschillende koren. “Ik heb vandaag weinig woorden, maar uw talrijke aanwezigheid heeft mij deugd aan mijn hartje gedaan”, sprak pater Stan na de viering.

Aansluitend was een kerkreceptie voorzien en kon iedereen de pater feliciteren. De jongeren van de KLJ van Halle, voor wie pater Stan op de zomerkampen altijd een eucharistieviering komt doen, overhandigden een boerensjaal waarop de namen van de leden stonden en een pet van de KLJ, die hij meteen opzette. 

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

kma

Vastgoed

Jobs in de regio