OFF Brasschaat in 1822. © ATV

Smullen, drinken, zingen en dansen zoals in het jaar 1822

Brasschaat -

Op de hoek van de Leopoldslei en de Lage kaart vond zaterdagnamiddag een retrofeest plaats. Plaats van het gebeuren was de hoeve met bouwjaar 1822. Exact 200 jaar geleden dus, de feestvierders kwamen dan ook verkleed zoals in die tijd.

We troffen een bisschop uit 1822, Napoleon-getinte soldaten en veel landbouwers. Het idee kwam van de eigenaar van de hoeve, Frank Meulemeester. Het geheel bestaat uit twee delen, de eigenlijke hoeve en het “Witte Huis”.

“We wilden het eerst bij een beperkt aantal genodigden houden, maar we trokken het dan toch maar open en zo schreven zich niet minder dan 130 feestvierders. Muziek, drank en een heel varken, alles is voorzien”, zegt Frank.

Volksspelen voor de kinderen.

Volksspelen voor de kinderen. © Jan Brys

Toen de hoeve werd gebouwd, behoorde het gebied nog tot Ekeren. Van de Leopoldslei was toen nog geen sprake, die werd pas geopend in het jaar 1900. In dat jaar kocht kunstschilder Hendrik Luyten het gebouw en begon er zijn “Institut des Beaux-Arts”.

“We wilden iets doen nu de hoeve exact 200 jaar oud is en wat konden we beter verzinnen dan een feest in de stijl van toen”, zegt Frank die de hoeve kocht in het jaar 1984. In het Witte Huis heeft kunstkring ’t Blad zijn vaste stek en geeft Martine Fraeters workshops met haar vzw Prodigio. (jbr)

Vastgoed

Jobs in de regio