Wim Van De Mierop, Brent Brughmans, Steven Peeters en Ben Snels, bouwen zondag een feestje om de tiende verjaardag van hun hobbybrouwerij te vieren. 

Wim Van De Mierop, Brent Brughmans, Steven Peeters en Ben Snels, bouwen zondag een feestje om de tiende verjaardag van hun hobbybrouwerij te vieren. © Elke Lamens

Tien jaar hobbybrouwerij Schietveld: het succesverhaal van de donkere Kolonel en blonde Sergeant

Brecht -

Tien jaar al genieten bierliefhebbers uit Brecht en omgeving van de Kolonel. Vier vrienden kwamen in 2012 op het idee om zelf een biertje te brouwen. Ze verenigden zich in brouwerij Schietveld. En met succes. Intussen kwam er ook de blonde Sergeant bij, die zo mogelijk nog populairder is.

“Eigenlijk was het in 2012 een gek idee dat we onder vrienden bekokstoofden tussen pot en pint, je weet wel hoe dat gaat”, schetst Wim Van De Mierop (34) de start van brouwerij Schietveld.

De naam, van zowel de brouwerij als de bieren, is een knipoog naar het Groot Schietveld in Brecht. Ben Snels (36), een van de vier brouwvrienden, woont er vlak bij. Brent Brughmans (33) en Steven Peeters (34) vervolledigen het team.

De vrienden klinken zondag op tien jaar brouwerij Schietveld. “Het gaat snel. Intussen hebben we twee sterke bieren, maar ook een gezin met kleine kinderen”, lacht hij. “Het brouwen is en blijft dan ook een hobby”, maakt hij meteen duidelijk.

De donkere Kolonel en blonde Sergeant zijn populair bij bierliefhebbers in Brecht en omgeving.

De donkere Kolonel en blonde Sergeant zijn populair bij bierliefhebbers in Brecht en omgeving. © Elke Lamens

14.000 liter per jaar

Toch vraagt het wel wat tijd om een bier te brouwen. “Zo’n proces duurt toch acht weken. In de winter komen we wekelijks samen, in de zomer tweemaal per maand. Momenteel experimenteren we met een fruitbier, met frambozen en bloemen. De hop en frambozen telen we nu zelf als test, voor de bloemen werken we samen met zelfpluktuin ’t Meyhofke hier wat verderop.”

Wanneer dat bier eraan komt? “We zijn nog in de testfase. Het duurde twee jaar vooraleer de Kolonel op punt stond. Maar we waren wel heel vereerd toen ons donker bier van 7,5% in 2013 op de zesde plaats eindigde op de wedstrijd van Brouwland (leverancier van brouwingrediënten, red.) waaraan meer dan honderd bieren deelnamen.”

De hobbybrouwers testen zelf met het telen van hop.

De hobbybrouwers testen zelf met het telen van hop. © Elke Lamens

Het gaf een boost om ermee door te gaan, tien jaar lang. Zo kwam er ook een blonde evenknie, Sergeant (6,5%). Beide bieren worden in Brecht en omgeving ruim geschonken en gedronken. “Zo’n zeven keer per jaar laten we tweeduizend liter brouwen. We verdelen in cafés, speciaalzaken en drankenhandels. De blonde Sergeant is een fris licht bier dat het ook goed doet in onder meer Zomerbar Zuid in Rijkevorsel en de Graanbar in Meerle.”

De hobbybrouwers genieten zelf nog van hun blonde Sergeant.

De hobbybrouwers genieten zelf nog van hun blonde Sergeant. © Elke lamens

Fans en liefhebbers hoeven op zondag 7 augustus zover niet te gaan om de Kolonel en Sergeant te proeven. De vrienden vieren dan tien jaar Schietveld. Iedereen is welkom vanaf 13.30u in de Hoekstraat 25. De lokale band ’t Aksident zorgt voor sfeer. De kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel en met andere animatie.

  (Elke Lamens)

Bedrijven schenken de bieren zelfs als relatiegeschenk.

Bedrijven schenken de bieren zelfs als relatiegeschenk. © Elke Lamens

Vastgoed

Jobs in de regio