Waterbelevingspark is voorproefje voor herinrichting Grote Markt

Herentals -

Ravotten tussen de waterpartijen, een potje petanquen of lekker luieren in de hangmatten, de volgende weken kan het allemaal op het zuidelijke deel van de Herentalse Grote Markt. Op vraag van de burger.

Hans Otten

Met een symbolische druk op de rode knop hebben het stadsbestuur en Geert Verbist van Galerie Storm zaterdagmiddag het ZomerPark geopend. Dat is een tijdelijke opstelling op het zuidelijke deel van de Grote Markt -voor de mensen zonder richtingsgevoel: de kant van het monument van de Boerenkrijg- die meer beleving op het plein moet brengen. De constructie met klotsende waterpartijen, stellages met zit- en hangplekken en een dubbele petanquebaan is vrij toegankelijk en blijft er tot en met 24 augustus staan.

Water, groen en beleving, dat antwoordden de Herentalsenaren op de vraag wat ze graag op het marktplein wilden hebben.

Water, groen en beleving, dat antwoordden de Herentalsenaren op de vraag wat ze graag op het marktplein wilden hebben. © Hans Otten

Bevraging burgers

“We krijgen wel vaker te horen dat onze markt te weinig voor beleving gebruikt wordt”, zegt de Herentalse burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “Sommigen morren wanneer we die parking weer inpalmen voor een evenement, maar uit een bevraging bij onze burgers blijkt dat het merendeel van hen het plein juist meer benut wordt voor activiteiten. Water, groen en beleving zijn aspecten die duidelijk uit de bevraging naar voor kwamen.”

Lopen onder een boog van water.

Lopen onder een boog van water. © Hans Otten

Voor de inrichting van een tijdelijk waterbelevingspark klopte het stadsbestuur aan bij Geert Verbist van Galerie Storm. “Dat was eind mei, ons kunstenparcours StormLoop (dat toevallig ook in het teken van water stond, red.) was nog maar net achter de rug”, zegt de Herentalse cultuurondernemer. “De tijd was dus kort, maar al bij al is het vlot gegaan. Ik heb dan samengezeten met mensen die wat ervaring hebben met waterbeleving en een opstelling uitgetekend. Het is de bedoeling dat mensen hier wat petanque kunnen spelen of rustig kunnen genieten terwijl hun kinderen wat met het water ravotten. We moeten de mensen wel duidelijk maken dat de stellingen dienen om op te zitten.”

Het stadsbestuur en de ontwerpers van Galerie Storm zijn erg trots op de tijdelijke opstelling.

Het stadsbestuur en de ontwerpers van Galerie Storm zijn erg trots op de tijdelijke opstelling. © Hans Otten

Aantrek bij gezinnen

Met de hete temperaturen in het vooruitzicht heeft de waterpret zeker aantrek bij jonge gezinnen. Het water wordt overigens zo veel mogelijk gerecupereerd, zodat er zo weinig mogelijk verspilling is van het kostbare goedje. Iedere avond om 22u worden de pompen ook uitgeschakeld. Het Herentalse bestuur koos er ook bewust voor om er geen zomerbar bij te installeren. “Als de mensen iets willen drinken, kunnen ze daarvoor terecht op de vele terrassen op en rond de markt”, zegt Van Olmen. “Op die manier heeft de lokale horeca er ook baat bij.”

Het ZomerPark is tegelijk een voorproefje van de toekomst. Herentals wil de zuidelijke helft definitief parkeervrij maken en als plein voor beleving inrichten. “Geef nu toe, er zijn weinig andere steden waar je tot tegen het belfort kan parkeren. Dat is niet meer van deze tijd. Op basis van onze bevraging willen we een definitieve inrichting uittekenen, met de genoemde elementen water, groen en beleving. De ambitie is om dat tegen volgende zomer klaar te krijgen, al is dat best een krappe timing”, zegt de burgemeester.

Met een druk op de rode knop zetten schepen Stefan Verraedt, ontwerper Geert Verbist en burgemeester Mien Van Olmen de ongewone waterval in werking.

Met een druk op de rode knop zetten schepen Stefan Verraedt, ontwerper Geert Verbist en burgemeester Mien Van Olmen de ongewone waterval in werking. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio