Themabeeld. 

Themabeeld. ©  REUTERS

Hoofd Amnesty in Oekraïne stapt op na kritiek op haar land in Amnesty-rapport

Het hoofd van mensenrechtenorganisatie Amnesty in Oekraïne stapt op, nadat eerder deze week een rapport werd gepubliceerd waarin staat dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt in de oorlog met Rusland. Oksana Pokaltsjoek zegt dat ze het niet eens is met wat Amnesty schreef.

LEES OOK. Amnesty International ligt onder vuur nadat het met beschuldigende vinger naar Oekraïne wijst

“Zoals het nu is opgeschreven, lijkt het op steun voor de Russische propaganda. In een poging om burgers te beschermen, is dit rapport Russische propaganda geworden”, aldus Pokaltsjoek op Facebook. “Het doet me pijn dit toe te geven, maar we waren het oneens met de leiding van Amnesty International, daarom heb ik besloten de organisatie te verlaten.”

Volgens Pokaltsjoek heeft de Oekraïense afdeling van de mensenrechtenorganisatie meerdere malen laten weten dat de positie van de Oekraïense defensie aandachtig moet bekeken worden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, volgens het voormalig hoofd van de Oekraïense tak.

Amnesty International schreef donderdag dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt door het Russische leger te beschieten vanuit woonwijken en door gevechten aan te gaan in bewoonde gebieden. Oekraïense militairen hebben bases ingericht en wapensystemen neergezet, waarmee bijvoorbeeld vanuit scholen en ziekenhuizen op de vijand is gevuurd. Bij daaropvolgende Russische aanvallen op de bevolkte Oekraïense gebieden, zijn burgers gedood en wordt veel civiele infrastructuur vernietigd. Er is volgens Amnesty-chef Agnès Callamard sprake van “een patroon” in de onderzochte regio’s Charkiv, Donbas en Mykolajiv.

Donderdag uitte president Volodymyr Zelensky ook al felle kritiek op het rapport. “De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven.” Met het rapport “probeert de mensenrechtenorganisatie de Russische terreur goed te praten”, zei Zelensky.

Vastgoed

Jobs in de regio