Burgemeester Alexander Vandersmissen en schepenen Rina Rabau en Patrick Princen met de vlag van Mayors for Peace. 

Burgemeester Alexander Vandersmissen en schepenen Rina Rabau en Patrick Princen met de vlag van Mayors for Peace. © Stijn Van de Sande

Stadsbestuur pleit met Mayors for Peace-vlag voor nucleaire ontwapening: “Kernwapens zijn geen oplossing voor conflict”

Mechelen -

Op de Grote Markt in Mechelen werd zaterdagochtend om precies 8.15u de vlag van Mayors for Peace gehesen. Dat is een alliantie van steden en gemeenten die opkomen voor nucleaire ontwapening. “Want kernwapens mogen nooit een antwoord zijn op een conflict”, aldus het stadsbestuur.

Stijn Van de Sande

Op 6 augustus 1945 om 8.15u werd de Japanse stad Hiroshima getroffen door een atoombom. Drie dagen later volgde ook een bom op Nagasaki. Daarbij vielen meer dan 200.000 doden. Om dat te herdenken en op te komen tegen kernwapens, vormen steden en gemeenten wereldwijd de alliantie Mayors for Peace. Op vraag van de stad Ieper werd ook in Mechelen zaterdagochtend symbolisch de Mayors for Peace-vlag gehesen aan het stadhuis.

“We moeten benadrukken dat kernwapens nooit een antwoord mogen zijn op een conflict”, zegt schepen van Mondiaal Beleid Rina Rabau (Vld-Groen-m+). “We staan dan ook voor de volle 100% achter de boodschap van Mayors for Peace. Door de oorlog in Oekraïne en de dreigende taal van Russisch president Vladimir Poetin, wordt eens te meer duidelijk dat er nog steeds nucleaire dreiging is. Door een signaal te geven tegen kernwapens, willen we daar extra bij stilstaan.”

Vicieuze cirkel

Uitgerekend Oekraïne gaf in 1994 de kernwapens op haar grondgebied af in ruil voor veiligheidsgaranties van onder meer Rusland. Maar twintig jaar later annexeerde Poetin de Krim en ontstond er met de steun van Rusland een gewapend conflict in de Donbas. Afgelopen voorjaar volgde de oorlog in de rest van het land. Toch gelooft het stadsbestuur niet in een ontradend effect van kernwapens.

“Want zo kom je in een vicieuze cirkel terecht”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) en Rina Rabau. “We streven naar nucleaire ontwapening en willen daar als steden wereldwijd het voortouw in nemen. Op korte termijn lijkt dat misschien niet realistisch, maar er staat geen termijn op deze doelstelling. We zijn idealistisch en geloven rotsvast in een positieve evolutie richting een vredevolle wereld.”

De vlag wordt op dinsdag 9 augustus om 11.02u opnieuw naar beneden gehaald. Dat is het moment waarop een kernbom Nagasaki trof. Nadien gaat de vlag weer voor een jaar de kast in. “Dat is ook waar we hopen dat de kernwapens blijven liggen: in de kast. Maar de verbindende boodschap dragen we het hele jaar mee”, besluiten schepenen Rina Rabau en Patrick Princen (Vld-Groen-m+).

De vlag wappert nog tot dinsdag aan het stadhuis.

De vlag wappert nog tot dinsdag aan het stadhuis. © Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio