“China simuleert aanval op hoofdeiland Taiwan”

Meerdere Chinese gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen hebben zaterdag aanvalssimulaties uitgevoerd op het hoofdeiland van Taiwan. Dat zegt het Taiwanese ministerie van Defensie in een communiqué.

mtmBron: BELGA

Het Taiwanese leger heeft meerdere Chinese vliegtuigen en schepen gedetecteerd rond de Straat van Taiwan. Volgens Taipei stak een aantal Chinese vliegtuigen de middellijn in de zeestraat tussen China en Taiwan over. Die wordt gezien als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het vasteland, maar wordt niet erkend door de Chinezen.

Vrijdag had Peking aangekondigd dat bij de manoeuvres straaljagers, bommenwerpers en talrijke ‘destroyers’ worden ontplooid voor de oefeningen die “dag en nacht” plaatsvinden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag publiceerde het Chinese leger videobeelden van de Taiwanese kustlijn en bergen, gefilmd door een Chinese piloot vanuit zijn cockpit. En voor de eerste keer vlogen raketten over Taiwan, aldus de Chinese staatstelevisie CCTV. Die berichtgeving werd echter nog niet bevestigd door het Chinese of het Taiwanese leger.

China doet sinds enkele dagen grootschalige militaire oefeningen in de regio, waarbij een “blokkade” van het eiland wordt geoefend. De oefeningen gaan nog door tot zondagmiddag plaatselijke tijd.

Taiwan vuurt lichtkogels af

Het ministerie van Defensie van Taiwan heeft vrijdagavond laat (lokale tijd) dan weer lichtkogels afgevuurd om zeven drones en een onbekend vliegtuig die over de afgelegen Kinmen- en Matsu-eilanden vlogen, af te schrikken.

Beide eilandengroepen liggen vlakbij de Chinese kustlijn. Taiwanese troepen zijn er momenteel in de hoogste staat van paraatheid, nadat Peking eerder deze week met grootschalige militaire oefeningen begon. Die zijn een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

China ziet het democratisch bestuurde Taiwan als een afvallige Chinese provincie, en noemde het bezoek van Pelosi een provocatie. Naast grootschalig militair machtsvertoon in de regio heeft Peking verschillende maatregelen genomen tegen de VS. Zo wordt de samenwerking op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten stopgezet, en pauzeert Beijing de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen.

Vastgoed

Jobs in de regio