De ingang van de sifon zit verstopt onder plantengroei. Rechts: binnenzicht oude gewelven. 

De ingang van de sifon zit verstopt onder plantengroei. Rechts: binnenzicht oude gewelven. © Provinciebestuur Antwerpen

Tweede fase herinrichting Hanswijkbeek gaat van start: Half jaar geen doorgaand verkeer Geerdegemvaart-Vaartdijk

Mechelen -

Maandag wordt in Mechelen gestart met de tweede fase van de herinrichting van de Hanswijkbeek. De werken gaan minstens een half jaar duren en er zal geen doorgaand autoverkeer mogelijk zijn aan de Geerdegemvaart-Vaartdijk. “Door de ingrepen zal er minder kans op wateroverlast zijn”, zegt Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor waterbeleid in de provincie Antwerpen.

Leo De Nijn

De Hanswijkbeek ontspringt in Hofstade, Zemst in de provincie Vlaams-Brabant ter hoogte van de grens met Mechelen. Ze vormt de provinciegrens tot aan het Kanaal Leuven-Dijle. Daarna stroomt ze voort naar de Dijle op de grens tussen Mechelen en Muizen.

De waterloop vertoonde verzakte oevers, versleten overwelvingen en een slechte doorstroming. Dat zorgde voor overstromingsgevaar in de buurt. De provincie liet een hydraulische studie uitvoeren. Daaruit bleek onder meer dat de duiker onder het kanaal dringend aan vervanging toe is. Een cameraonderzoek toonde aan dat de oude gewelven onder het kanaal Leuven-Dijle in slechte staat zijn. Samen met nv De Vlaamse Waterweg, de beheerder van het kanaal, maakte de provincie plannen op om de sifon te vervangen.

Nieuwe inbuizing

Onder een kanaal een nieuwe inbuizing steken, is niet zo evident. De scheepvaart op het kanaal Leuven-Dijle moet immers gewaarborgd blijven. “Daarom maken we gebruik van een doorpersing, zo hoeven we geen sleuf te graven. Bij een doorpersing wordt een persput gemaakt aan de ene oever van het kanaal en een ontvangstput aan de andere oever. Vanuit de persput worden de betonnen buiselementen dan onder het kanaal geperst tot in de ontvangstput. Nadat de nieuwe inbuizing klaar is, sluiten we de beek erop aan. De oude sifon vullen we op zodat die zeker niet kan instorten”, legt gedeputeerde De Haes uit.

Geen doorgaand verkeer

De werken, die maandag 8 augustus van start gaan, zullen minstens een half jaar duren. Doorgaand verkeer zal tijdens de werken niet kunnen aan de Geerdegemvaart-Vaartdijk. Er wordt een omleiding voorzien. Fietsers en voetgangers kunnen wel passeren, al kan het zijn dat de werf voor korte tijd volledig wordt afgesloten om de veiligheid te waarborgen. Als dat nodig zou zijn, dan gaat dit buiten de spits, tussen 9 en 15u, plaatsvinden. (ldn)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio