De kerk van Westmalle schittert weer. 

De kerk van Westmalle schittert weer. ©  kma

Sint-Martinuskerk straks helemaal zomeronweer-proof

Westmalle -

De restauratie van de Sint-Martinuskerk in Westmalle zit nu echt in de eindfase. Afgelopen week werd de bliksemafleiding geplaatst, langs de muren maar ook onder de grond. Als volgende week de hittegolf start met mogelijk ook hitte-onweders, is de kerk tenminste weer bliksemproof.

Na een dossier dat achttien jaar aansleepte, startte de restauratie begin 2021. Met een nieuwe wijzerplaat, mooi opgevoegde en gekuiste stenen, nieuwe leien, gerestaureerd kruis op de spits en blinkende haan ziet de kerk er ‘als nieuw’ uit.

Het bevestigen van de bliksemafleiding gebeurt door echte klimmers. 

Het bevestigen van de bliksemafleiding gebeurt door echte klimmers. ©  kma

In april 2018 keurde minister van Monumenten Geert Bourgeois (N-VA) de restauratiepremie van 375.000 euro goed. In totaal zal de restauratie ruim 630.000 euro kosten, met ook een bijdrage van de gemeente voor restauratie van de kerkhofmuur.

De huidige vorm van de kerk in het hartje van Malle dateert uit 1926-1927, toen ze bij de wederopbouw werd uitgebreid met twee zijbeuken. De vorige grote restauratie dateerde van kort na de Tweede Wereldoorlog. De Sint-Martinuskerk bleef de hele restauratie toegankelijk. 

De nieuwe wijzerplaat. 

De nieuwe wijzerplaat. © kma 

De nieuw aangebrachte bliksemafleiding langs de buitenmuren. 

De nieuw aangebrachte bliksemafleiding langs de buitenmuren. ©  kma

De koperen bliksembeveiliging 

De koperen bliksembeveiliging ©  kma

kma

Vastgoed

Jobs in de regio