©  AP

Man die doodsbedreigingen stuurde naar Amerikaans covid-expert Anthony Fauci krijgt 3 jaar cel

Een 56-jarige man werd donderdag veroordeeld tot meer dan drie jaar gevangenisstraf voor het sturen van dreigende e-mails naar dokter Anthony Fauci, de bekendste expert op het gebied van infectieziekten van de Verenigde Staten.

joroBron: CNN

Thomas Patrick Connally Jr. werd door de Amerikaanse rechtbank in Maryland veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf en zal na zijn vrijlating nog drie jaar onder toezicht staan. De man werd vorig jaar gearresteerd in de staat West Virginia en beschuldigd van bedreigingen tegen een federale functionaris.

Tijdens zijn pleidooi in de rechtbank gaf Connally toe een reeks e-mails te hebben verzonden waarin hij Fauci en zijn gezin dreigde te vermoorden. Dat deed hij via een gecodeerde e-mailaccount, maar de onderzoekers konden zijn identiteit toch achterhalen.

Fauci ontving de eerste dreigmails in december 2020 op zijn werk-e-mail van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten in Maryland. Het onderwerp van de allereerste dreigmail luidde: “Ik hoop dat je vandaag een kogel in je verknipte satanische hersenpan ontvangt.”

In een van de zeven e-mails die Connally op een dag naar Fauci stuurde, stond: “Jij en je hele familie zullen de straat op worden gesleept, doodgeslagen en in brand worden gestoken”, aldus de aanklacht.

Bedoeling te intimideren

Connally stuurde ook dreigende e-mails naar twee andere vooraanstaande gezondheidsexperten. Hij gaf toe dat hij de bedreigingen aan Fauci en de andere experten had gestuurd met de “bedoeling om hen te intimideren en de uitvoering van hun officiële taken te verstoren en om wraak te nemen op de coronamaatregelen”, aldus het ministerie van Justitie.

“Iedereen heeft het recht om het oneens te zijn, maar je hebt niet het recht om het leven van een federale ambtenaar te bedreigen”, zei de Amerikaanse procureur voor het district Maryland Erek L. Barron in een verklaring. “Bedreigingen als deze zullen worden vervolgd in de ruimste zin van de wet.”

Fauci, die ook medisch hoofdadviseur is van president Joe Biden, werd in 2020 gedwongen de beveiliging op te voeren, omdat de doodsbedreigingen toenamen tijdens de coronapandemie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER