Terroristen in Zaventem wilden eigenlijk aanslag plegen op EK in Parijs, ook Antwerpse haven werd geviseerd
De terroristen die op 22 maart 2016 in ons land aanslagen pleegden, hadden eigenlijk het Stade de France in Parijs op het oog. Daar wilden ze toeslaan op 10 juni 2016, toen de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap plaatsvond. Ook over andere doelwitten in België, waaronder haven van Antwerpen, werd nagedacht. Zo berichten VTM Nieuws en HLN vrijdag, die de akte van inbeschuldigingstelling konden inkijken voor het proces over de aanslagen in Brussel.
Het EK Voetbal dat zo’n 75.000 mensen samenbracht in het stadion van Parijs om de nationale ploeg toe te juichen, dat was het perfecte doelwit voor de terreurgroep die uiteindelijk in Brussel aanslagen pleegde. De terroristen waren onder meer van plan om met een vrachtwagen in te rijden op de menigte, tijdens de openingsmatch. Zat ook in het publiek: de toenmalige president François Hollande. Al snel na de feiten deden geruchten de ronde dat Brussels Airport niet de ‘eerste keuze’ was. Dat blijkt nu bevestigd uit conversaties die werden teruggevonden op een achtergelaten computer.
De terroristen besloten uiteindelijk vroeger dan gepland te handelen omdat ze zich in het nauw gedreven voelden na de arrestatie van Salah Abdeslam. Nog uit de akte zou blijken dat de terreurgroep een lange lijst met doelwitten had. Zo hadden ze in ons land ook de Antwerpse haven, de legerkazerne van Fawinne en de ambtswoning van de premier in het vizier. Uiteindelijk sloeg de groep toe op Brussels Airport en het metrostation van Maalbeek, waarbij 32 mensen stierven.
Parket wilde vertrouwelijkheid behouden
In een reactie aan Belga betreurt het federaal parket vrijdagavond dat informatie uit de akte van inbeschuldiginstelling drie maanden voor de start van het proces uitlekt in de pers. “Uit respect voor de slachtoffers en hun familie wou het federaal parket een zekere mate van vertrouwelijkheid behouden over het document, in ieder geval zolang het niet zeker was dat alle burgerlijke partijen ze ontvangen hadden”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.
Journalisten ontvangen in het algemeen een kopie van de akte van inbeschuldingstelling voor het begin van de start van het proces, maar dat gebeurt op vertrouwelijke basis. Bedoeling is dat de journalisten zich zo kunnen inlezen voor de start van het proces. De akte van inbeschuldigingstelling wordt pas publiek nadat de procureur die heeft voorgelezen, op de eerste dag van het proces.
Hoofdpunten
Paul Gheysens richt zich “met kwaad oog” naar burgemeester De Wever en (de zaakwaarnemer van) Mintjens: “Het stadionprobleem móét worden opgelost”
LIVE. IN BEELD. Ongeziene sfeer en unieke taferelen op Antwerpviering
LIVE PRO LEAGUE AWARDS. Weer een prijs! Mark van Bommel (Antwerp) uitgeroepen tot Trainer van het jaar
Op ontbijt met kampioenenmaker Mark van Bommel: “De elf individuen misschien niet, maar onze ploeg was wel de beste”
MEER OVER
LIVE PRO LEAGUE AWARDS. Weer een prijs! Mark van Bommel (Antwerp) uitgeroepen tot Trainer van het jaar
De kampioen is gekend, de speler van het jaar nog niet. In Schaarbeek wordt vanavond tijdens de …
Omstreden Antwerpse horecabaas beticht van verkrachting 19-jarige student: aanklager eist 5 jaar celstraf
Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar gevangenisstraf met uitstel gevorderd tegen de omstreden …
“Al 50 jaar supporter, ook in de eenzame jaren”: televisiemaker Tom Lenaerts hield het niet droog na doelpunt van Alderweireld
Antwerp is na 66 jaar opnieuw kampioen van België. Dat dat zondag voor dolle en emotionele …
Lege straten aan Bosuilstadion tonen hoe hard er gefeest werd: “Valt niet te beschrijven”
De straten rond het Bosuilstadion zijn nu zo goed als leeg, maar op de caféterrassen is duidelijk …