Dit gedrag zal deze dame en heer  duur te staan komen in Schoten. En hun auto vinden ze ook niet meer terug. Die wordt getakeld. 

Dit gedrag zal deze dame en heer duur te staan komen in Schoten. En hun auto vinden ze ook niet meer terug. Die wordt getakeld. © gemeente Schoten

Strenge aanpak voor wie onterecht gehandicaptenplaats inneemt: meteen takelen

Schoten -

Onwettig parkeren op een plaats voor personen met een handicap is asociaal. Daarom werd de handhaving in Schoten aangepast en zullen overtreders niet enkel een GAS-boete krijgen, maar wordt hun voertuig voortaan ook getakeld. “Zo komt de plaats onmiddellijk opnieuw vrij voor wie ze echt nodig heeft”, speelt korpschef Jack Vissers van politie Schoten in op het lokale beleid ter zake.

Wie onterecht gebruik maakt van zo’n parking, maakt het moeilijk voor een persoon met een beperking. Deze parkeerplaatsen zijn breder dan een reguliere parkeerplaats zodat in- en uitstappen wordt vergemakkelijkt. Bovendien liggen deze plaatsen vaak dichter bij het centrum of de bestemming.

‘Asociaal zijn is geen handicap’. Met die leuze en opvallende affiches waarin prototypes van alleen om zichzelf bekommerde medemensen worden neergezet, lanceerde schepen voor Gelijke Kansen en Toegankelijkheid Iefke Hendrickx (N-VA) twee jaar geleden al een campagne om de valide Schotenaren bewust te maken van de problematiek.

“Controles op parkeren op mindervalidenparkeerplaatsen zijn al lang ingebed in onze dagelijkse werking. We doen proactief nazicht en reageren op elke melding van een mogelijke overtreding. In 2021 werden 125 overtredingen vastgesteld. In 2022 staat de teller al op 75 overtreders”, aldus korpschef Jack Vissers van lokale politie Schoten.

Schepen Iefke Hendrickx met enkele leden van de raad voor Toegankelijkheid en politiefunctionarissen bij de voorstelling van de campagne om parkeerplaatsen voor gehandicapten te respecteren, twee jaar geleden.

Schepen Iefke Hendrickx met enkele leden van de raad voor Toegankelijkheid en politiefunctionarissen bij de voorstelling van de campagne om parkeerplaatsen voor gehandicapten te respecteren, twee jaar geleden. © JAA

Takelen

“Ook wij hechten veel belang aan verkeersveiligheid en aan hoffelijkheid in het verkeer”, steunt Vissers het lokale beleid. “Onterecht parkeren op een mindervalidenparkeerplaats is in geen enkel geval te rechtvaardigen. Daarom werd de regeling omtrent overtredingen recent aangepast in Schoten.”

Overtreders ontvangen niet enkel een GAS-boete van 116 euro, maar zien hun voertuig voortaan ook getakeld. De parkeerplaats is dan snel opnieuw beschikbaar voor wie ze echt nodig heeft, is de redenering. De takelkosten bedragen 175,55 euro. Dat wordt al een dure rekening met veel ongemak.

“Kom jij aan je wagen met schaamrood op je wangen alvorens de takeldienst er is, dan kan alsnog je verder rijden, maar betaal je 85,60 euro voor de verplaatsingskosten van de takelwagen bovenop de GAS-boete”, besluit de politiebaas enigszins uitdagend. (jaa)


 

 © Gemeente Schoten

Vastgoed

Jobs in de regio