Puma herkende zijn baasjes nog. 

Puma herkende zijn baasjes nog. ©  rr

Kat Puma één jaar na vermissing met baasjes herenigd dankzij chipcontrole

Borsbeek, Wommelgem, Deurne -

Bijna exact een jaar geleden raakte kat Puma in Deurne vermist. Woensdag dook hij bijna 16 kilometer verderop in de buurt van de Autolei in Borsbeek op in een leegstaand pand. Zwerfkat Wommelgem kon Puma dankzij zijn chip herenigen met zijn dolgelukkig baasje Milena en haar vriend.

Kristin Matthyssen

Woensdag kreeg Zwerfkat Wommelgem vzw een oproep van alerte werkmannen van de gemeente Borsbeek. In een leegstaand pand verbleef een zwart katje. Toen de vrijwilligers van Zwerfkat Wommelgem met een chiplezer ter plaatse ging, bleek het om een vriendelijke tamme kat te gaan, geen verwilderd beest. Het dier bleek bovendien gechipt en stond op naam van een jonge vrouw uit Deurne. Die reageerde al even ontroerd, verbaasd als gelukkig toen ze hoorde dat Puma een gemeente verderop opgedoken was.

“Milena, het baasje, had Puma een jaar toen hij vermist raakte in de zomer van 2021. Puma was een avontuurlijke kater die af en toe wel eens een avondje op stap ging”, zegt Christel Kooyman van Zwerfkat Wommelgem vzw. “Maar ineens kwam hij niet meer thuis. Milena hing overal opsporingsaffiches op en liet de chip ook op openbaar zetten, zoals intussen vereist is, zodat haar gegevens als eigenaar leesbaar bleven. Ze hadden nog geen nieuwe kat genomen, in de hoop op een terugkeer van Puma. Al zag het er na ruim een jaar zonder één spoor wel heel slecht uit en vreesde ze dat Puma intussen overleden was.”

Verdwaald

Christel Kooyman is ervan overtuigd dat Puma het voorbije jaar ergens eten heeft gekregen of in huis is genomen. “Op zich zit er best een behoorlijke afstand tussen de plek van verdwijning en waar hij nu is opgedoken. Liftte hij ongezien in een camionette mee en verdwaalde hij op die manier, zoals we nog al eens meemaakten? Uitgezonderd een ontstoken oog ziet hij er prima uit. Het was duidelijk dat Puma zijn baasjes nog herkende. Toen Milena binnenkwam bij ons en zijn naam riep, ging hij direct op zijn rug liggen rollebollen om geaaid te worden. Hij reageerde helemaal anders op haar dan op ons.”

Volgens Christel toont dit verhaal het belang van de chipcheck aan. “Sommige mensen geven wel eens kritiek als wij met onze chiplezer komen om te controleren of katten die ergens in een buurt rondlopen zonder gekend baasje, misschien gechipt zijn. ‘Ze zijn verzorgd, ze zien er goed uit, dus laat die beesten gerust’, redeneren sommigen. Maar Puma bewijst dat het de moeite loont om toch steeds de chip te controleren bij katten die ogenschijnlijk geen eigenaar hebben.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio