Themabeeld: ‘Balconing’ is een levensgevaarlijke hype. ©  Youtube

Nederlanders uit hotel op Mallorca gezet nadat ze de boel op stelten zetten: boete tot 60.000 euro mogelijk

Drie Nederlandse jongeren krijgen wellicht een fikse boete nadat ze uit hun hotel zijn gezet in het Spaanse Mallorca. Volgens de politie stond een van hen op het punt om vanaf het balkon in het hotelzwembad te springen.

ltoBron: De Telegraaf

De Spaanse politie kreeg donderdagochtend een melding dat drie Nederlandse mannen in de twintig op het randje van een balkon stonden in MLL Palma Bay Club Resort, zes kilometer van Palma de Mallorca. Toen agenten ter plekke kwamen, stonden de drie mannen nog steeds op het balkon. Een van hen stond op het punt om te springen, de andere twee moedigden hem aan.

Volgens ooggetuigen waren de jongeren al eerder naar een ander balkon gesprongen om een waterpijp te stelen. De gasten maakten de melding. De politie kwam meteen in actie: de jongeren zijn donderdag het hotel uitgezet. Ze riskeren een fikse boete van maximaal 60.000 euro.

Te pletter geslagen

Het Spaanse eiland treedt hard op tegen ‘balconing’, een fenomeen dat ontzettend gevaarlijk is en vaak fataal afloopt. Zo zijn er in 2018 alleen al zes toeristen te pletter gestort toen ze niet in het zwembad terecht kwamen maar op het beton ernaast.

De autoriteiten vrezen dat er snel nog veel meer doden zullen vallen, vooral overmoedige jonge vakantievierders die vanaf hun balkon het zwembad in springen of naar de buren ‘overklimmen’. Daarom probeert de Spaanse overheid jongeren al jaren te waarschuwen voor het fenomeen, en wordt er hard tegen opgetreden. Zo krijgen toeristen die het toch doen niet alleen een geldboete, maar ze worden ook op een zwarte lijst gezet.

Zuiptoerisme

Nederlandse jongeren maken het wel vaker bont in het buitenland. Zo gaan Nederlandse agenten de politie in Knokke deze zomer helpen om de tieners in toom te houden. Het gaat heel vaak mis in Knokke: vechtpartijen en opstootjes tussen beschonken bezoekers komen geregeld voor. Ook werd vorig jaar de 27-jarige Carlo Heuvelman door een groep Nederlandse jongeren doodgeschopt op Mallorca.

Eerder kondigde het eiland aan een einde te willen maken aan het zogenoemde zuiptoerisme. De autoriteiten sloten de eerste bars en binnenkort gaan er meer dicht. De maatregelen zijn vooral gericht tegen horecagelegenheden die in trek zijn bij Duitsers en Britten. Volgens media is er nog nooit zo streng opgetreden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER